Rusia pregătește contracte pentru exportul complexelor Pantsir și Iskander, precum și a dronelor Orion

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:

Cotidianul rus Izveztia a informat, pe 24.08.2020, citând surse din cadrul Serviciului federal pentru cooperare tehnico-militară (FSVTS), că, în scurt timp, partea rusă va încheia contracte cu o serie de state pentru livrarea noilor complexe de rachete și artilerie antiaeriană Pantsir-S1M.

Acestea reprezintă o versiune pentru export a complexului Pantsir-SM, care a fost prezentat official, pentru prima dată, la parada militară din acest an. Predecesorul lor, Pantsir-S1 a fost vândut deja la export. Pe lângă Super Pantsir, Federația Rusă a primit solicitări de la două state pentru dronele grele de atac Orion. Până de curând, astfel de drone erau vândute doar de SUA și China. De asemenea, în prezent, sunt analizate posibilitățile privind exportul complexelor de rachete Iskander.

 

Interese și noutăți

 

Informațiile provenite din mediul militar arată că, în anul 2019, pentru anumite state au fost organizate demonstrații cu complexele Pantsir-S1M, cu trageri de luptă, inclusiv împotriva dronelor. De asemenea, alte state partenere au analizat posibilitățile de modernizare a complexelor Pantsir-S1 pe care le-au achiziționat deja la nivelul S1M. După cum au precizat reprezentanții FSVTS, astfel de aplicații au fost elaborate deja de producătorul complexului.

FSVTS a informat că, după stabilizarea situației cu coronavirusul, vor fi efectuate și demonstrații cu dronele grele de atac Orion pentru o delegație a unui stat arab. În același timp, cu mai mulți clienți potențiali, se discută despre posibilitatea testării complexului atât în ​​Federația Rusă, cât și pe teritoriul țărilor lor. Iar alte două state partenere au transmis deja cereri pentru achiziționarea dronelor.

“Un contract pentru drone grele de atac ar putea deveni o adevărată descoperire pentru complexul nostru militar-industrial”, a declarat pentru Izvestia expertul militar Vladislav Shurygin.

“Până în prezent, numai două state au livrat la export astfel de drone: SUA și China. Cererea pentru drone de atac cu autonomie mare este în continuă creștere. Tot mai multe țări visează să dobândească astfel de mijloace. Se estimează că, în deceniul următor, vor fi vândute drone pentru zeci de miliarde de dolari. În aceste condiții, intrarea pe această piață și obținerea unei poziții avantajoase va reprezenta un mare succes”, a precizat expertul.

“Dronele rusești Orion au încheiat deja testele și au intrat în producția de serie. Din această cauză, nu este surprinzător faptul că există interesul pentru acestea și nu pentru dronele mai grele Altius și Hunter, care sunt încă în teste”, a explicat expertul.

Vladislav Shurygin a menționat că, în ultimele luni, a fost lansată o campanie de informare murdară împotriva complexelor Pantsir.

“Însă, faptul că se menține un mare interes pentru acestea din partea cumpărătorilor străini reprezintă cea mai bună confirmare a caracteristicilor reale ridicate ale complexelor. Nu este nimic surprinzător în faptul livrarea la export a complexului îmbunătățit Pantsir-S1M, cu rază dublă de acțiune, se bucură de succes. În prezent, nimeni nu poate oferi un astfel de complex de rachete și artilerie antiaeriană”, a spus Shurygin.

 

Despre complexele Pantsir

 

Anterior, directorul FSVTS, Dmitry Shugaev, a anunțat că o serie de clienți străini au trimis cinci cereri noi pentru furnizarea predecesorilor complexelor S1M, respectiv complexele de rachete și artilerie antiaeriană Pantsir-C1. Duminică, pe 23 august, șeful serviciului a declarat că Federația Rusă a finalizat implementarea unui alt contract în străinătate pentru Pantsir-S1. În acest fel, Serbia a primit o baterie formată din șase complexe de rachete și artilerie antiaeriană Pantsir-S1, pe care a comandat-o anul trecut.

Complexul de rachete și artilerie antiaeriană Pantsir este unul dintre cele mai populare produse de export ale Complexului Militar Industrial din Federația Rusă. Încă de la începutul anilor 2000, dezvoltarea sa a fost finanțată parțial de Emiratele Arabe Unite. Acestea au devenit și primul destinatar străin, achiziționând aproximativ 50 de complexe de acest tip.

Complexe Pantsir-S1E există și în dotarea armatelor din Algeria, Irak, Oman și Siria. În funcție de nevoile cumpărătorului, acestea au fost instalate nu numai pe camioane KamAZ, ci și pe șasiuri cu roți ale producătorilor străini.

Complexul este folosit intens în luptele din Siria și Libia, acoperind bazele militare rusești din Khmeimim și Tartus împotriva atacurilor cu drone și a proiectilelor reactive.

Acum se pregătește crearea unei versiuni modernizate a Pantsir-SM, a cărei dezvoltare a ținut cont de lecțiile învățate de-a lungul mai multor ani de ostilități și de modificarea structurii exporturilor.

Un radar mai avansat și o nouă rachetă hipersonică vor dubla raza de detectare și distrugere a țintelor de către complex, de la 20 la 40 de kilometri. Echipajul și cabina complexului vor fi protejate de blindaje, care le protejează de gloanțe și șrapnel.

O rachetă specială antiaeriană de dimensiuni mici este, de asemenea, creată pentru Pantsir-SM. Aceasta este concepută să facă față dronelor și proiectilelor reactive. Mașina de luptă cu aceste rachete a fost prezentată pentru prima dată la parada militară de la Moscova din 24 iunie. O astfel de muniție simplificată cu rază scurtă de acțiune este utilă pentru apărarea împotriva țintelor mici, ieftine, dar numeroase.

 

Drona de atac Orion

 

Începerea producerii în serie a dronei cu autonomie mare Orion a fost anunțată, în august anul trecut, de către directorul general al companiei Kronstadt, Serghei Bogatikov. Departamentul militar rus a comandat producerea unui lot de drone multirol. În primăvară, a fost semnat un act de recepție tehnică a primului complex dotat cu trei drone pentru Forțele Armate ale Federației Ruse.

În luna decembrie 2019, în cadrul unei ședințe a Colegiului Ministerului Apărării, ministrul Serghei Șoigu a declarat că acest tip de dronă, în versiunea de atac, a fost testată pentru prima dată în condiții de luptă reale în Siria. Anterior, se știa că, în anii anteriori, drona Orion a fost testată pe teritoriul sirian într-o configurație fără armament.  

Orion este cea mai mică dintr-o serie de trei drone de cercetare și atac dezvoltate începând din anul 2011 pentru Ministerul rus al Apărării. Greutatea acesteia la decolare este cu puțin peste o tonă, drona fiind capabilă să poarte până la 250 de kilograme de sarcină utilă, inclusiv arme. Autonomia zborului său este de o zi. Pentru prima dată, versiunea de export a dronei a fost prezentată la salonul de aviație MAKS-2017. Pe lângă versiunea militară, există și o variantă civilă a dronei, cu o gamă redusă de utilizare.

Pe lângă Orion, în prezent, în Federația Rusă este dezvoltată și drona Altius de șapte tone, cu două motoare, capabilă să rămână în aer până la două zile și să folosească bombe cu corecție de 500 de kilograme.

În același timp, continuă testele și pentru drona de atac de 20 de tone Hunter de la Sukhoi, care a efectuat primul zbor în luna august a anului trecut. Această dronă cu reacție a fost realizată prin folosirea de tehnologii sigure și va putea transporta orice muniție destinată bombardierelor cu echipaj și, în viitor, va fi capabilă să le înlocuiască complet.

 

Exportul complexelor Iskander

 

În cursul anului trecut, Ministerul rus al Apărării a finalizat reînzestrarea tuturor brigăzilor de rachete dotate cu complexele vechi de tip Tochka-U cu noile complexe operativ-tactice de rachete Iskander-M. În versiunea pentru trupele rusești, rachetele balistice și de croazieră ale complexului au o bătaie de 500 de kilometri.

Din cauza restricțiilor impuse de regimul internațional de control al tehnologiei rachetelor, versiunea Iskander-E cu o bătaie redusă a rachetelor este oferită la export. Bătaia acestora este limitată la o distanță de 300 de kilometri, dar sunt păstrate alte avantaje ale complexului: precizie ridicată, mobilitate și capacitatea de a lovi o țintă cu două rachete de la un singur lansator.

Primul cumpărărtor al noilor complexe operativ-tactice din străinătate a devenit Armenia, partenerul Federației Ruse din OTSC. Părțile nu au prezentat detalii privind numărul de instalații de lansare achiziționate sau costul acestora.

Al doilea stat care a primit complexul de rachete Iskander-E a fost Algeria. Despre începerea livrărilor către această țară s-a informat în anul 2011. După aceea, statul s-a aflat sub presiuni puternice din partea Statelor Unite, nemulțumite de contract. Prin urmare, Algeria a trebuit să poarte negocieri complexe și îndelungate pentru a nu intra sub sancțiunile prevăzute pentru achiziționarea de arme din Federația Rusă.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel