Delir la Moscova. Rusia declară că desfăşurarea unui contingent întărit de forţe americane în Polonia "subminează stabilitatea în Europa"

S.I. Catalin |
Data publicării:

Rusia va lua în considerare în planificarea apărării sale de desfăşurarea unui contingent consolidat al forţelor armate ale SUA în Polonia, menţionează Ministerul de Externe de la Moscova într-un comunicat, citat de agenţia de presă oficială TASS.

,,Regretăm decizia Washingtonului şi a Varşoviei privind desfăşurarea unui contingent întărit de forţe americane. Considerăm că prin aceasta se aplică o lovitură puternică uneia dintre principalele prevederi ale Actului fondator Rusia-NATO din 1997'', afirmă diplomaţia rusă, potrivit căreia în virtutea acestui document Alianţa Nord-Atlantică a renunţat la desfăşurarea permanentă suplimentară pe teritoriul noilor state membre a unor 'forţe de luptă substanţiale'.

,,Astfel de acţiuni subminează unul dintre puţinele documente rămase, menite să asigure stabilitatea militară în Europa'', susţine MAE rus. ,,Rusia nu poate să nu ţină cont de aceasta în planificarea apărării sale şi în activităţile sale practice'', se mai spune în comunicatul citat de TASS.

Pentru prima oară, potrivit MAE rus, se creează o situaţie când pe baza unor acorduri bilaterale cu aliaţi 'privilegiaţi' individuali, Statele Unite încalcă obligaţiile pe care şi le-au asumat în cadrul NATO.

,,Astfel, în Europa apare un nou factor de tensiune militaro-politică'', susţine diplomaţia moscovită, în opinia căreia Washingtonul îşi suplimentează în mod periculos capacităţile militare pe continentul european fără a ţine seama de obligaţiile care decurg din instrumentele multilaterale, iar 'acum fără a-i lua în considerare pe aliaţii lor europeni'.

În acelaşi timp, ministrul rus adjunct de externe Serghei Riabkov a declarat că Rusia este preocupată de planurile SUA de a instala o escadrilă de drone spion în Polonia, potrivit TASS, RIA Novosti şi Reuters.

,,Aceasta reflectă linia de escaladare a tensiunilor militare în Europa, în special pe aşa-numitul flanc estic al NATO'', a spus el. ,,Sub pretexte imaginare sunt implementate programe, care în mare măsură duc la escaladare şi au un caracter destabilizator'', a adăugat Serghei Riabkov, fost ambasador al Rusiei la NATO.

Gestul Washingtonului demonstrează ceea ce el a numit 'intenţii agresive', conform TASS şi Reuters.

Escaladarea situaţiei în imediata apropiere a graniţei Rusiei nu va rămâne fără răspuns, a avertizat într-o declaraţie pentru Interfax preşedintele Comisiei de apărare din Duma de Stat (camera inferioară), Vladimir Şamanov, comentând planurile SUA de a amplasa în Polonia o escadrilă de drone de tipul MQ-9.

,,Evident, aşa cum a spus şi preşedintele nostru Vladimir Putin, vom fi forţaţi să luăm măsuri de retorsiune şi acestea există în arsenalul nostru'', a afirmat Şamanov, fost comandant al trupelor aeropurtate ruse.

În declaraţia pentru Interfax, Şamanov, general în rezervă, a afirmat că 'lumea alunecă treptat spre limita periculoasă a crizei din Caraibe, deoarece, potrivit acestuia, dronele pe care vor să le instaleze SUA în Polonia sunt 'asemănătoare după caracteristicile lor cu rachetele cu rază medie de acţiune, ceea ce înseamnă că sunt capabile să transporte încărcătură nucleară', potrivit Interfax.

Criza din Caraibe a fost o confruntare între Uniunea Sovietică şi Statele Unite în legătură cu rachetele nucleare sovietice din Cuba. Criza a început la 14 octombrie 1962 şi a durat 38 de zile, până la 20 noiembrie 1962, conform istoricilor.

Potrivit media ruse, preşedintele american Donald Trump şi liderul polonez Andrzej Duda au semnat miercuri seara o declaraţie comună privind cooperarea în domeniul apărării, conform căreia Washingtonul urmează să desfăşoare o escadrilă de drone de recunoaştere MQ-9 în Polonia.

În plus, Donald Trump s-a angajat miercuri, la Washington, în cursul întrevederii cu şeful statului polonez, Andrzej Duda, să desfăşoare 1.000 de soldaţi americani în Polonia la solicitarea autorităţilor de la Varşovia într-o încercare de a descuraja o potenţială agresiune din partea Rusiei, informează Reuters. La începutul întrevederii din Biroul Oval, Trump anunţase că Polonia a comandat 30 de avioane de vânătoare americane F-35. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel