Rusia modernizează buncărele nucleare din enclava Kaliningrad (Video)

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Rusia îşi consolidează capacităţile nucleare din Kaliningrad. Afirmaţia este susţinută de jurnaliştii de la CNN, care au publicat în urmă cu două zile mai multe imagini din satelit, realizate de compania ImageSat International, care arată modernizarea substanțială a buncărelor de depozitare a armamentului nuclear din regiunea Kaliningrad.

CNN a publică mai multe fotografii care se presupune că au fost realizate în perioada 19 iulie-1 octombrie 2018. Potrivit experţilor care au analiza imaginilor, armata rusă modernizează 40 de buncăre nucleare în apropierea orașului Primorsk, cel de-al doilea mare port rusesc la Marea Baltică. 

Imaginile obţinute luna aceasta au fost comparat cu altele făcute în vară, iar diferenţele sunt notabile.

Specialiştii susţin că este vorba de ample lucrări de renovare a structurilor militare din zona Kaliningrad. Ei au identificat patru şantiere: unul în zona depozitelor de rachete nucleare, altul la baza aeriană de la Cikalovsk, al treilea la baza de rachete Cerniakovsk, iar ultimul la calea ferată care face legătura dintre acestea.

În luna februarie a acestui an, ruşii au adus în Kaliningrad mai multe rachete Iskander, care sunt capabile să transporte şi focoase nucleare, fapt care a determinat mai mulţi oficialii americani din domeniul apărării, să numească această mutare a Rusiei ,,cea mai mare mișcare pe care am văzut-o" în ceea ce privește militarizarea rusă a regiunilor baltice.

Nu ne vom lasa intimidaţi

,,Este foarte important pentru ei [rușii] pentru că acesta este portul lor în Marea Baltică", a spus comandantul Marinei SUA în Europa și Africa, James Foggo pentru CNN.

Foggo, care nu a comentat direct imaginile, dar a declarat că prezența Rusiei în englava Kaliningrad nu împiedică NATO să opereze în regiune.

,,Dacă vor să ne provoace, îi vom soma", a spus el. ,,Nu vom fi intimidați de sistemele care sunt acolo."     

Kaliningrad contează datorită poziției sale strategice

Enclava Kaliningrad este izolată de restul Rusiei continentale, fiind poziţionată pe coasta Mării Baltice la aproximativ 480 km vest de granițele Federaţiei Ruse. Kaliningradul este legat de statele vecine prin cunoscutul Istm Suwalki.

Istmul Suwalki, situat în nord-estul Poloniei, în apropiere de granița cu Rusia și Belarus, este considerat de NATO un potențial călcâi al lui Ahile pentru că, ocupând această zonă, forțele ruse ar izola țările baltice de Europa de Vest, relatează France Presse.

Zona, numită 'Suwalki Gap' este un teritoriu în nord-estul Poloniei, care are ca vecini Lituania în nord-est, Kaliningrad în nord-vest și Belarus în sud-est. Fâșia de teren din districtul Sejny mai este numită 'coridorul Suwalki' sau de către lituanieni 'triunghiul Suwalki', o referire la cele trei orașe Punsk, Sejny și Suwalki.

Temerile de o invazie rusească au apărut după anexarea Crimeii în 2014, eveniment care a degradat puternic relațiile dintre Occident și Rusia. De atunci, cele mai importante manevre ale NATO s-au concentrat pe apărarea acestei regiuni, cu atât mai mult cu cât specialiștii consideră "sofisticate și intimidante" exercițiile militare rusești desfășurate în Kaliningrad și în Belarus.

Contactat de CNN, ministerul rus al Apărării nu a oferit niciun comentariu privind operaţiunile din Kaliningrad.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel