Rusia lovește Ucraina cu rachete vechi H-55 primite în anii 1990 chiar de la ucraineni în contul unei datorii. H-55 - folosite ca „momeală”

Ionel Copcea |
Data publicării:
Foto ilustrativă: Rachetă Kh-55, găsită în Ucraina / t.me/andrii_nebytov
Foto ilustrativă: Rachetă Kh-55, găsită în Ucraina / t.me/andrii_nebytov

Potrivit presei ucrainene, Forțele Armate ale Federației Ruse întrebuințează în Ucraina, pe lângă alte armamente, rachete care au fost predate Moscovei în anii 1990 de către autoritățile de la Kiev, în contul datoriei pentru gazele naturale.

Este vorba despre rachete de croazieră învechite de tip H-55. În anul 1999, 575 de astfel de rachete, precum și opt bombardiere strategice Tu-160 și trei Tu-95MS au fost predate Rusiei de către Ucraina. În schimb, Moscova a anulat datoria Kievului pentru gaz în valoare de 275 de milioane de grivne (aproximativ 700 de milioane de ruble).

Acum, Forțele Aerocosmice ruse returnează rachetele de croazieră foștilor proprietari. Analiștii de la Kiev au comparat seriile rachetelor care au căzut pe teritoriul Ucrainei cu datele documentului de predare a acestora și au găsit cel puțin 10 potriviri.

Trebuie precizat faptul că, partea rusă folosește cel mai adesea rachetele H-55 ca momeală, pentru a deschide pozițiile de apărare antiaeriană ale armatei ucrainene.

 

Rachetele vechi H-55, multe primite chiar de la Ucraina, folosite de ruși drep „momeală” pentru a epuiza apărare antiaeriană a Ucrainei

 

2. Rachetă Kh... (atac-cu-rachete-kh-55_67447400.jpg)

Rachetă Kh-55, doborâtă în Ucraina / DSNS

După cum a declarat pe 09 iunie purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ale Ucrainei, Iuri Ignat, rachetele de croazieră cu focoase simulate sunt programate în așa fel încât să înconjoare orașele ucrainene pentru a descoperi pozițiile de apărare antiaeriană și pentru a le obliga să risipească muniția, care și așa este limitată.

Anterior, în armata rusă, rachetele de croazieră H-55 erau folosite în calitate de ținte de instrucție, în timpul desfășurării unor exerciții.

În ceea ce privește rachetele moderne, precum Kalibr sau cele hipersonice Kinzhal, pe care Rusia le-a folosit intens împotriva Ucrainei, acestea au costuri mari iar producția e limitată în contextul sancțiunilor impuse Federației Ruse.

Spre exemplu rachetele Kalibr costă 6.5 milioane de euro iar cele hipersonice Kinzhal 10 milioane de euro. 

Potrivit datelor publicate în luna mai de serviciile ucrainene, industria rusă cu motoarele turate la maximum are capacitatea de a produce lunar 25 de rachete de croazieră Kalibr,  5 rachete rachete balistice 9M723, pentru sistemul Iskander-M, și doar 2 rachete hipersonice Kinzhal. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel