Vânătoarea de Patriot a costat Rusia scump. Câte rachete moderne Kalibr, Iskander și hipersonice poate produce lunar Rusia (Serviciile ucrainene)

Ciprian Dumitrache , Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Sistem Patriot, Ministerul slovac al apărării / Kinzhal, Russian Federation MoD
Sistem Patriot, Ministerul slovac al apărării / Kinzhal, Russian Federation MoD

Potrivit oficialilor din Direcția Principală de Informații a Ministerului ucrainean al Apărării, Rusia a epuizat mare parte din stocul de rachete , iar industria rusă s-ar părea că nu reușește să țină pasul cu nivelul consumului de muniție, în special în cazul rachetelor care încorporează un nivel ridicat de tehnologie.

Vadim Skibițki, șef adjunct al GUR - Direcția Principală de Informații a Ministerului Apărării, citat de UPravda, a prezentat numărul aproximativ de rachete produse de Rusia.

Skibițki a precizat că fragmentele de rachete rusești doborâte în Ucraina indică faptul că acestea tocmai ieșiseră de pe linia de asamblare, fiind fabricate în primul trimestru al anului 2023.

Oficialul susține că, lunar, sunt livrate armatei ruse:

  • 25 de rachete de croazieră Kalibr,

  • 35 de rachete de croazieră, lansate din avion, Kh-101,

  • 5 rachete rachete balistice 9M723, pentru sistemul Iskander-M,

  • și doar 2 rachete hipersonice, Kinzhal / Kinjal

 

Așadar, potrivit lui Vadim Skibițki ratele de producție nu sunt mari, Rusia reușind să producă lunar numai 25 de rachete de croazieră Kalibr, aproximativ 35 de unități Kh-101, câteva Kinzhal hipersonice și până la cinci rachete operativ-tactice pentru complexul Iskander.

“Rușii aduc rachete Kalibr în Crimeea de cel puțin două ori pe lună. Acum aceștia sunt capabili să producă într-o lună aproximativ 25 de Kalibr, 35 de Kh-101, două rachete Kinzhal și cinci rachete balistice 9M723 pentru complexele Iskander-M”, a spus Skibițki, care, la sfârșitul lunii decembrie a anului trecut susținea că este puțin probabil ca Rusia să poată trage mai mult de 40 de rachete pe lună.

Anterior, reprezentantul oficial al Direcției Principale Informații din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării declarase că Rusia ar fi rămas fără rachete și că în curând va fi în imposibilitatea de a lansa lovituri masive asupra teritoriului Ucrainei. Într-un interviu acordat uneia dintre publicațiile americane, Skibițki a menționat că sancțiunile internaționale au ucis, în sfârșit, producția de arme de înaltă precizie în Rusia, așa că rușii asamblează rachetele rămase folosind “tehnologii vechi”. 

De ce este foarte posibil ca oficialii ucraineni să aibă dreptate în privința estimării numărului de rachete (cel puțin în cazul Kinjal)?

 

Este evident că sistemul Patriot a fost principala țintă a rușilor. Acum era momentul pentru ca Moscova să arate lumii întregi că simbolul ”colonialismului american” este învins de realizările industriei de apărare rusești.

Sistem Patriot / Foto: US NAvy

Distrugerea Patriot ar fi fost, într-adevăr o victorie majoră pentru Rusia, iar dacă armata rusă ar fi avut în ”depozite” un număr semnificativ mai mare de rachete hipersonice, putem fi sigur că ar fi lansat o ploaie de rachete Kinjal, astfel încât apărarea antiaeriană ucraineană să fie suprasaturată și Patriot să cedeze.

Rușii au reușit în schimb doar să avarieze un sistem Patriot, deși în media de la Moscova incidentul e prezentat ca o mare victorie a industriei ruse.

Sigur că Rusia mai păstrează rachete Kinjal pentru lovituri împotriva unor puncte de infrastructură, depozite importante de muniție sau întreprinderi din domeniul apărării ale Ucrainei, dar numărul acestora pare să fie insuficient pentru a schimba situația la nivel strategic.

Trebuie remarcat că în atacul din noaptea de 15/16 mai, Forțele Aeriene rusești au folosit 6 rachete Kh-47 Khinzhal, un unumăr record de asemenea rachete, la fel ca în atacul din 9 martie 2023.

 

Rusia menține tactica atacurilor aeriene ”mixte”, dar a schimbat țintele vizate

 

Principalele ținte sunt armata, obiectele de infrastructură, întreprinderile de apărare și echipamentele militare, declară și purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forțelor Aeriene, Iuri Ignat.

"Este greșit să spunem că inamicul a schimbat tactica atacurilor cu rachete”, a spus el.

În același timp, potrivit înaltului oficial ucrainean, tactica Rusiei rămâne acum neschimbată - o combinație de diferite mijloace, pentru a dispersa „atenția” apărării aeriene ucrainene, principala țintă fiind acum depozitele de muniții occidentale.

 

Ploaie de rachete rusești deasupra Ucrainei în ultimele luni



4. Lansarea u... (lansarea-unei-rachete-kalibr-de-catre-submarinul-rus-petropavlovsk-kamchatsky--aflat-in-imersiune_77798500.jpg)

Lansarea unei rachete Kalibr de către submarinul rus Petropavlovsk-Kamchatsky, aflat în imersiune. Foto: Ministerul Apărării de la Moscova

Comentariul autorului (I. Copcea): Deocamdată, realitățile din teren par să contrazică declarațiile oficialilor ucraineni. În ultima perioadă, trupele ruse au executat lovituri aproape zilnice cu rachete de croazieră asupra unor ținte de pe teritoriul ucrainean, încercând să împiedice declanșarea unei contraofensive a Forțelor Armate ale Ucrainei.

Începând din luna octombrie, în urma atentatului de pe Podul Crimeea, forțele ruse au executat câte două sau trei atacuri masive pe lună, utilizând, în medie, între 50 și 80 de rachete de croazieră, cu bazare terestră, aeriană și navală. În ultimele săptămâni, această tactică a fost schimbată, iar militarii ruși execută atacuri mult mai dese, dar cu un număr mai redus de rachete (între 20 și 30).

Este adevărat faptul că ultimele lovituri au fost executate preponderent cu rachete de croazieră Kalibr (cu bazare navală), precum și cu Kh-101 și Kh-555 (cu bazare aeriană). Astfel, se poate observa că există un anumit deficit de rachete balistice (9M723) și de croazieră (9M728) pentru complexele terestre Iskander-M. În schimb, a crescut rata de întrebuințare a rachetelor hipersonice Kinzhal (cu bazare aeriană).

Nu poate fi exclus faptul ca, în viitor, rușii să arunce în luptă și noile rachete hipersonice cu bazare navală de tip Zircon. Probabil că, în cazul acestora, a fost realizat un stoc ce ar permite lovirea unor ținte importante de pe teritoriul ucrainean. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel