Rusia își întărește forțele militare în apropiere de graniţele Poloniei

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

Presa rusă a precizat că autoritățile de la Moscova au dispus consolidarea forţelor militare din Regiunea Kaliningrad, aflate pe coasta Mării Baltice.

Potrivit mass-mediei poloneze, ziarul rus Izvestia (o publicaţie propagandistică rusă n.a) a precizat că Regiunea Kaliningrad este de mare importanţă pentru Federația Rusă şi că ţările care se învecinează cu această exclavă conduc o politică anti-rusă. 

Ziarul rus nu a ezitat să folosească naraţiuni propagandistice, mergând până la a susţine că politicienii din ţările care se învecinează cu Regiunea Kaliningrad vorbesc adesea despre anexarea acesteia sau cel puțin despre forțarea Rusiei de a reduce apărarea avanpostului baltic – aşa cum se reportează Moscova la acestă exclavă.

După cum susţine şi mass-media de la Varşovia, Rusia a fost cea care, de-a lungul anului trecut, şi-a întărit forțele terestre și maritime ale Flotei Baltice, trimițând echipamente şi tehnică militară suplimentară în regiunea Kaliningrad.

„Nicio flotă a altei armate ruse nu a avut vreodată o apărare costieră atât de puternică precum cea din Marea Baltică”, a scris recent ziarul propagandistic „Krasnaya Zvezda” („Steaua Roșie”) al Ministerului rus al Apărării.

Din anul 2019, rușii au desfășurat sisteme de artilerie cu rachete Smerch în Kaliningrad, pentru a înlocui vechile sisteme Grad. Moscova a susţinut că această măsură vine ca răspuns la întărirea forțelor NATO din statele baltice.

Într-un raport publicat la sfârşitul anului 2020, NATO a identificat Rusia drept una dintre principalele amenințări de securitate și a propus consolidarea capacităților militare ale Alianţei pentru a contracara acţiunile şi intenţiile destabilizatoare ale Moscovei.

În raportul NATO se precizează în clar că Rusia a demonstrat în repetate rânduri că este capabilă să recurgă la agresiuni militare, invadând teritoriile altor state, ceea ce face ca ea să rămâne probabil principala amenințare la adresa statelor membre ale Alianţei în următorul deceniu.

 

Rusia intenționează să-și consolideze în continuare forţele militare desfăşurare pe coasta baltică

 

Potrivit „Izvestiei”, în 2021 vor fi implementate în acesta regiune sistemele de apărare costieră Bastion. Acestea sunt echipate cu rachete anti-nava Onix şi au, așa cum susțin sursele rusești, o rază de acțiune de 600 km, care este mai mai mare decât a sistemelor Iskander.

Ziarul rus sugerează că atât sistemele Smerch, cât și cele Bastion vor fi capabile să neutralizeze rachetele cu rază medie de acțiune desfășurate pe teritoriul Poloniei și Lituaniei.

La începutul lunii decembrie 2020, agenția de presă rusă TASS a informat, citând surse din cadrul structurilor de forță, că, în anul 2021, în Regiunea Kaliningrad, va fi formată o divizie de infanterie motorizată. Aceasta va face parte din compunerea Corpului 11 Armată din cadrul Trupelor de Apărare de Coastă ale Flotei ruse din Marea Baltică (FRMB).

În structura noii divizii vor intra un regiment de infanterie motorizată, un regiment de tancuri și o brigadă de infanterie moto, care, în prezent, se subordonează direct corpului de armată. Noua divizie va avea un complet de unități de sprijin și asigurare de luptă, inclusiv un regiment de artilerie.

Prese poloneza precizează că Rusia şi-a modernizat trupele din cadrul infanterie mecanizate până la sfârșitul lunii octombrie 2020, corpul armatei Flotei Baltice primise 30 de tancuri modernizate T-72B3M.

Cea mai nouă achiziţie a Flotei Ruse din Marea Baltica este nava mare de desant „Peter Morgunov” din clasa Ivan Gren care poate transporta la bord până la 13 tancuri sau până la 30 de vehicule blindate, plus 300 de soldați. Flota include, de asemenea, cea mai nouă corvetă „Odintsovo” din Clasa Karakurt, precum și nave 02510 BK-16.

Forțele aeriene ale Flotei Baltice au fost înzestrate cu noi avioane de luptă multi-rol Su-30SM care au înlocuit vechile aeronave Su-27. În septembrie 2020, rușii au început să modernizeze baza Flotei Baltice din Baltiysk – în apropiere de fluviul Vistula. Baza va fi capabilă să găzduiască nave militare moderne înarmate cu rachete de croazieră.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel