Rusia își dezvoltă sistemul de pregătire de luptă și educaţie militar-patriotică a tinerilor din facultățile și liceele civile

Cătălin Costea |
Data publicării:

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a anunțat recent planul de înființare a centrelor de instruire militară în cadrul tuturor universităților din Rusia, unde urmează să fie pregătiți nu numai ofițeri, ci și subofițeri și gradați-soldați. Același proces amplu de educație militară va fi introdus și în cazul învățământului liceal.

Informațiile cu privire la planul de extindere a sistemului de instruire militară în universități au fost furnizate personal de ministrul apărării, Serghei Șoigu, în cadrul Conferinței științifice și practice din Rusia dedicată cooperării Ministerului Apărării cu învățământul civil superior. Acesta va consta în principal în crearea de centre de instruire militară în aproape toate universitățile rusești.

Măsura adoptată se traduce printr-o o creștere semnificativă a numărului de rezerviști gata să sprijine și chiar să urmeze în cele din urmă cariera militară. Acest proces de transformare a sistemului de asigurare a rezervei pentru nevoile Forțelor Armate ruse a început deja. Șoigu a dezvăluit, printre altele, că 28 de centre de instruire militară au fost deja înființate, dintre care 12 în regiunile Siberia, Extremul Orient și Nord.

În plus, a fost organizată cooperarea interuniversitară, prin care se permite studenților din universitățile lipsite deocamdată de structuri adecvate să se pregătească la centrele de instruire militară ale institutelor și universităților din apropiere sau ale instituțiilor de învățământ militar.

Ministerul rus al Apărării a precizat că studenții au dreptul să aleagă modul de îndeplinire a obligației constituționale de a servi patria. Astfel, tinerii pot îndeplini serviciul militar sub formă obligatorie, contractuală, sau fără a-și întrerupe studiile - dobândind o specializare militară aleasă în timpul acestora.

Acest lucru a fost ajutat de faptul că, din 2013, a fost creat un sistem multifuncțional de instruire a specialiștilor pentru sistemul rus de apărare, în întregul domeniu educațional. În prezent se consideră că sistemul permite nu numai crearea unui corp „tradițional” de ofițeri de rezervă, ci și instruirea subofițerilor, soldaților și marinarilor în rezervă.

Întregul proces este supravegheat personal de președintele Rusiei, Vladimir Putin. El a fost cel care, într-un discurs adresat Adunării Federale (Parlamentul rus) din martie 2021, a recomandat îmbunătățirea sistemului militar de instruire a studenților, susținând că „o consolidare calitativă a forțelor armate este imposibilă fără dezvoltarea educației militare atât în instituții de învățământ militar, cât și în centre de instruire militară din universitățile civile de stat". Până în prezent, se estimează că peste 60.000 de studenți sunt instruiți „militar” în cadrul a 104 universități.

Dar instruirea militară de bază va fi aplicată și elevilor de liceu. Astfel, 27 de centre de instruire și aplicare a metodologiilor „Avangard” pentru educația militară și patriotică a tinerilor elevi au fost deja înființate în Rusia. Până la sfârșitul anului 2021, urmează să fie create încă 36 de centre, unde 250-300.000 de băieți și fete vor putea urma cursuri de formare militară de bază.

Conform recomandării lui Putin, în toate orașele cu peste o sută de mii de locuitori urmează să fie deschise centre „de avangardă” pentru școlari. Potrivit lui Șoigu, aceste centre de instruire urmează să fie completate cu până la două mii de tabere de vară, care constituie locuri de recreere și de desfășurare a exercițiilor militare.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel