Rusia întinde apărarea ucraineană cu încă 70 de kilometri în nord, dar planul surpriză pare să fi eșuat

Armata rusă va putea, probabil, să întindă trupele ucrainene pe un front larg și să câștige un punct de sprijin în zonele de graniță, chiar dacă ritmul operațiunilor ofensive din nordul regiunii Harkov va încetini.

ISW evaluează că operațiunile ofensive rusești de-a lungul graniței cu regiunea Harkov au probabil un obiectiv strategic de a fixa forțele ucrainene pe această axă pentru a permite avansurile Rusiei în alte zone din estul Ucrainei.

Federația Rusă nu are puterea de „pătrundere strategică” în Ucraina, este opinia generală în rândul oficialilor occidentali și ucraineni.

Acest lucru se observă prin încetinirea progreselor rusești în nordul regiunii Harkov, dar și prin relativa stabilizare a situației pe alte câmpuri de luptă cheie - în special la vest de Bahmut și la nord-vest de Donețk (spre Pokrovsk) și vest (spre Kurahova).

Raportul ISW notează că trupele ruse desfășoară operațiuni ofensive în diferite zone ale frontului „în impulsuri”, atunci când intensitatea scade într-o zonă și crește în alta.

Rusia are inițiativa totală, forțele ruse ”hărțuind” apărarea ucraineană pentru a căuta, probabil, un punct slab de-a lungul liniei frontului.

 

Încă 70 de kilometri de front, dar ucrainenii par să fi oprit înaintarea forțelor ruse

În ceea ce privește nordul regiunii Harkov, comandantul șef al Forțelor Armate ucrainene, Oleksandr Syrskîi, estimează acum că noul front de acolo va avea o lungime de aproximativ 70 km, împărțit în două zone principale de luptă - pe lângă care sunt așteptate noi incursiuni rusești peste graniță, fie în regiunea ucraineană Sumîi sau Cernihiv (unde se înregistrează bombardamente intense la frontieră).

Se presupune că atacul rusesc în regiunea Harkov a surprins forțele ucrainene, deoarece agresorii au observat rotația forțelor ucrainene și au decis să profite de ea cu o incursiune neașteptată.

Prima dintre zonele de luptă activă menționate este situată la aproximativ 30 km nord de orașul Harkov. Acolo, pe 15 mai, rușii au anunțat oficial ocuparea satelor ucrainene Gliboke și Lukianci - se pare că înaintarea pe această direcție s-a oprit sau a încetinit puternic. În mod similar, rușii avansează la aproximativ 6 km est de satul Lukianci, unde de la graniță și satul Zelena, au încercat să ajungă la sud, peste Neskucina, până în satul Vesele.

A doua zonă de luptă este situată la aproximativ 46 km nord-est de Harkov, unde rușii au început să avanseze pe ambele maluri ale râului Siverski Donțkc. Dar, în timp ce înaintarea vestică a ajuns acolo în satul Starița, unde a fost încetinită sau oprită semnificativ, ramura de est a ajuns rapid în orașul Vovceansk (la aproximativ 6 km de graniță) și a rămas blocată în zona urbană.

Ucrainenii par să fi reușit să aducă acolo anumite întăriri și apoi să oprească capturarea orașului. Planul unei pătrunderi rapide a Rusiei, prin Vovceansk și spre sud-est, pare să fi eșuat.

Pe frontul de Sud, trebuie menționat că, miercuri, 15 mai, surse oficiale ruse au auzit despre capturarea completă a satului Robotîne (aflat la aproximativ 12 km sud de Orihiv, pe linia principală a ofensivei ucrainene nereușite din vara anului 2023). Se pare că informația ar fi falsă, deoarece ucrainenii încă dețin capătul de nord al acelui sat în mare măsură distrus.

De asemenea, pe Nipru, nu au existat succese rusești vizibile în suprimarea capului de pod ucrainean de pe malul de est, în mare măsură ocupat, al Niprului de jos - unde apărătorii încă dețin satul Krînk, pe care rușii îl atacă în primul rând din sud și sud-vest.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel