Rusia îndeamnă Europa să își dezvolte o armată proprie și trasează din nou linia roșie pentru care ar acționa împotriva NATO

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: Ministerul Apărării al Federației Ruse
Sursă foto: Ministerul Apărării al Federației Ruse

Federația Rusă nu e interesată, cel puțin la nivel declarativ, de o Europă divizată. Mai mult, Kremlinul îndemnă UE spre consolidarea unei armate proprii și vorbește din nou de Ucraina - linia roșie pe care NATO nu o poate trece.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov, într-un interviu acordat francezilor de la France 5 și citat de agenția de presă rusă Tass, a subliniat că Moscova dorește ca statele europene să fie independente și nu are niciun interes în ceea ce privește o Europă divizată (!).

Oficialul rus e de părere că Europa are nevoie de o armată proprie. 

 

Rusia îndeamnă UE să își dezvolte o Armată europeană

 

De precizat totuși că retorica lui Peskov cu privire la o armată europeană, subiect sensibil ce naște puternice controverse în sânul UE și NATO, contrazice afirmația cu privire la pretinsul interes al Federației Ruse pentru o Europă unită.

„Moscova nu are niciun interes pentru o Europă divizată. Ne interesează să existe state europene prospere și independente unele față de celelalte. Europa își caută acum propria cale, tatonează terenul sistemului propriu de apărare pentru o suveranitate în ceea ce privește securitatea. Europenii au nevoie de o Armată proprie”, le-a precizat Peskov jurnaliștilor francezi.

Peskov și-a continuat interviu precizând ironic că „nu este clar dacă americanii vor rămâne în Europa și vor continua să îi apere pe europeni împotriva rușilor malefici”.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a dat asigurări că Federația Rusă nu reprezintă niciun pericol pentru Europa iar țara sa doar caută parteneri. 

„Nu amenințăm pe nimeni și nu suntem o sursă de pericol. Suntem o țară foarte mare și foarte puternică care doar caută parteneri”, a completat Peskov.

 

Rusia a retrasat linia roșie pentru care nu va ezita să acționeze: Aderarea Ucrainei la NATO

 

El a taxat din nou concentrarea trupelor NATO atât de aproape de granițele ruse, în momentul în care a abordat subiectul tensiunilor cu Ucraina și manevrelor militare fără precedent pe care rușii le-au făcut la granița cu Ucraina.

Dimitri Peskov a retrasat în acest context linia roșie pentru care Federația Rusă nu va ezita să acționeze: Aderarea Ucrainei la NATO.

Aderarea Ucrainei la NATO ar fi cel mai sumbru scenariu. Un asemenea scenariu al încălca toate liniile roșii cu privire la interesele naționale ale Rusiei. Acesta ar fi schiar scenariu care ar putea obliga Moscova să ia măsuri pentru a-și asigura securitatea”, a completat Peskov, o afirmație pe care unii ar putea să o interpreteze ca pe o amenințare.

În ultimele luni Ucraina a accelerat tot mai puternic soluționarea dosarului ei cu privire la aderarea la NATO, mai ales pe fondul crizei majore dintre Kiev și Moscova din ultimele luni, cea mai tensionată situație din punct de vedere politic și militar, din 2014 încoace, când a început războiul din Ucraina.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel