Rusia folosește criza alimentară ca armă de război. Geoană: Rutele alternative nu sunt doar o opțiune, ci o necesitate

Darius Muresan |
Data publicării:
Mircea Geoană, Secretarul adjunct al NATO. Foto: Mircea Geoană @OfficialFacebook
Mircea Geoană, Secretarul adjunct al NATO. Foto: Mircea Geoană @OfficialFacebook

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, condamnă marţi, într-o postare pe Facebook, decizia unilaterală a Rusiei de a se retrage din acordul privind exporturile de cereale ale Ucrainei prin Marea Neagră, în pofida demersurilor Turciei şi ale Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Acordul cvadripartit care garanta de un an exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră a expirat luni seara, la miezul nopţii, la Istanbul (21:00 GMT), termenul limită stabilit când a fost reînnoit ultima dată pentru două luni, în mai.

Rusia a refuzat să prelungească acordul, semnat la 22 iulie 2022 cu Ucraina sub egida Naţiunilor Unite şi a Turciei, denunţând obstacolele în comerţul cu produse agricole ruseşti.

Ultima navă care transportă cereale provenite din Ucraina prin Marea Neagră a fost inspectată luni seara la Istanbul, cu câteva ore înainte de expirarea acordului internaţional, a anunţat ONU.

"Războiul ilegal al Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei continuă să aibă impact asupra milioanelor de oameni vulnerabili din întreaga lume. În contextul acesta instabil, este datoria noastră să construim şi să consolidăm rute alternative", a mai scris Geoană pe reţeaua de socializare.

Înaltul oficial al NATO mai afirmă în mesaj că "mai mult ca oricând, trebuie să ne asigurăm că putem naviga cu încredere prin vremuri de profundă incertitudine, pentru noi, dar şi pentru întreaga lume".

"Nu trebuie să lăsăm dependenţele unilaterale să definească destinul nostru, iar astăzi, rutele alternative nu sunt doar o opţiune, ci o necesitate", a mai menţionat Geoană.

Acordul privind exportul de cereale ucrainene a permis, în pofida războiului, exportul a peste trei milioane de tone de cereale şi produse agricole ucrainene. 

CITEȘTE ȘI: Rusia închide nord-vestul Mării Negre. După retragerea din acordul privind cerealele nu mai există garanții de securitate pentru navele civile

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel