Rusia închide nord-vestul Mării Negre. După retragerea din acordul privind cerealele nu mai există garanții de securitate pentru navele civile

Ionel Copcea |
Data publicării:
Imagine ilustrativă. Nave ale Flotei ruse din Marea Neagră
Imagine ilustrativă. Nave ale Flotei ruse din Marea Neagră

Ministerul de Externe al Federației Ruse a anunțat, pe 17.07.2023, că acordul privind cerealele se încheie, iar partea rusă își va retrage garanțiile de securitate a transportului maritim și va închide coridorul umanitar de-a lungul căruia navele civile se deplasau în cadrul Inițiativei Mării Negre.

După cum au precizat reprezentanții Ministerului de Externe rus, acordul privind cerealele nu va mai fi în vigoare începând din 18 iulie, iar Centrul de coordonare de la Istanbul își va înceta activitatea. În plus, Moscova retrage toate garanțiile de securitate și închide coridorul umanitar creat în partea de nord-vest a Mării Negre, special pentru trecerea navelor din porturile Ucrainei.

Începând de mâine, 18 iulie, va intra în vigoare regimul de zonă temporar periculoasă și se va interzice navigația civilă.

Astfel, navele civile nu vor mai putea intra în porturile Ucrainei, iar Kievul își va pierde capacitatea de a opera în Marea Neagră. 

Partea rusă acuză că oficialii de la Kiev s-au folosit de navele străine, care s-au deplasat de-a lungul coridorului umanitar, pentru a-și acoperi așa-zisele atacuri teroriste.

“Regimul de la Kiev nu a ezitat ca, sub acoperirea coridorului umanitar și a transportului maritim, să efectueze provocări și atacuri împotriva instalațiilor civile și militare rusești. Porturile controlate de Kiev și coridorul sigur deschis de Rusia pentru exportul de cereale ucrainene au fost folosite pentru atacuri teroriste”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului de Externe.

 

Rusia vrea ca Occidentul să ridice o parte din sancțiuni pentru a reveni în acrodul privind cerealele

 

De asemenea, partea rusă reclamă faptul că interesele rusești nu au fost luate în considerare, iar promisiunile și asigurările date de către ONU și statele Occidentale nu au fost respectate în partea care se referă la îndeplinirea condițiilor impuse de autoritățile de la Moscova.

În principiu, este vorba despre reluarea livrărilor de amoniac prin conducta Togliatti-Odesa, reconectarea Băncii Agricole Ruse la sistemul SWIFT, reluarea livrărilor de piese de schimb pentru mașini agricole sau furnizarea de asigurări logistice și de transport.

Reprezentanții ruși au comunicat că, după ce aceste condiții vor fi îndeplinite, Federația Rusă va reveni în cadrul acordului privind cerealele din Marea Neagră.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel