Rusia expulzează doi diplomaţi olandezi ca măsură de represalii la un gest similar al Olandei

Eduard Pascu / 18 ian 2021 / 16:19

Rusia va expulza doi diplomaţi olandezi, ca represalii la o măsură similară a Olandei în decembrie faţă de doi diplomaţi ruşi, acuzaţi de spionaj, a anunţat luni Ministerul de Externe rus, citat de AFP şi Reuters.

'Ghidându-se după principiul reciprocităţii, partea rusă a decis expulzarea din Federaţia Rusă a doi diplomaţi de la Ambasada Olandei din Moscova', a indicat ministerul într-un comunicat, precizând că o notă în acest sens a fost trimisă luni însărcinatului cu afaceri al Olandei în capitala rusă, transmite Agerpres.

La începutul lunii decembrie, autorităţile olandeze au expulzat doi diplomaţi ruşi, AIVD (Serviciul de informaţii olandez) susţinând că această decizie a fost luată după deconspirarea unei reţele de spionaj în Olanda care viza industria de înalte tehnologii.

AIVD i-a acuzat pe cei doi cetăţeni ruşi, acreditaţi în Olanda ca diplomaţi la Ambasada Rusiei la Haga, că sunt ofiţeri ai Serviciului de Informaţii Externe al Rusiei (SVR).

Ambasada Rusiei la Haga declarase atunci că autorităţile olandeze nu au prezentat nicio dovadă privind eventuale fapte ilegale comise de diplomaţii ruşi. 'Autorităţile olandeze au recurs încă o dată la metoda lor preferată, avansând acuzaţii nefondate şi false', a reiterat luni diplomaţia rusă, denunţând 'o măsură inamicală şi provocatoare'.

Potrivit comunicatului MAE rus, cei doi diplomaţi olandezi au la dispoziţie două săptămâni pentru a părăsi Rusia.

Cazuri de acest tip s-au înmulţit în Europa în ultimele luni - Bulgaria, Austria, Republica Cehă, Norvegia - pe fondul tensiunilor în creştere dintre Rusia şi Occident, notează AFP.

Citește și: Spionarea trupelor americane din Bulgaria. Diplomatul Vasiliy Sazanovich a transmis informații serviciilor rusești de spionaj

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy