Spionarea trupelor americane din Bulgaria. Diplomatul Vasiliy Sazanovich a transmis informații serviciilor rusești de spionaj

S.I. Catalin |
Data publicării:

Bulgaria a declarat persona non grata un atașat militar rus care lucrează la Ambasada Rusiei la Sofia. Ministerul bulgar de externe a precizat într-o declarație, publicată vineri, ca unui diplomat rus i-au fost acordate 72 de ore pentru a părăsi Bulgaria, după ce l-au acuzat de activități de spionaj, în timpul cărora a colectat informații despre numărul de soldați americani desfășurați pe teritoriul bulgar.

Vineri, DefenseRomania a relatat ca Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Bulgaria a declarat un diplomat al Ambasadei Rusiei la Sofia “persona non grata” și i-a acordat 72 de ore pentru a părăsi țara, din cauza unor acțiuni incompatibile cu statutul său diplomatic. 

La momentul respectiv nu se cunoşteau prea multe detalii despre scandalul diplomatic din Bulgaria. Între timp, mass-media de la Sofia a publicat noi informaţii despre acţiunile de spionaj ale diplomatului rus, dar şi identitatea acestuia.

Potrivit Radio Europa Liberă, care citează mai multe surse de la Sofia, procurorii bulgari au susținut, într-o declarație separată de cea a Ministerului de Externe, că din 2017 până în prezent diplomatul a colectat informații care constituie secrete de stat, în special, despre numărul trupelor americane staționate în Bulgaria pe timpul unor exerciții militare.

„S-a angajat în activități de spionaj, în timpul cărora a colectat informații militare, inclusiv despre numărul de soldați americani desfășurați pe teritoriul bulgar în timpul exercițiilor”, au precizat Parchetul General din Bulgaria.

Mass-media locală l-a identificat, pe baza informaţiilor publicate pe site-ul Ambasadei Rusiei la Sofia,  pe diplomatul rus drept colonelul Sazanovich Vasily Vladimirovich.

Din octombrie 2019 şi până în prezent acesta este al șaselea caz al unui diplomat său oficial rus de la Ambasada Rusiei la Sofia expulzat pentru presupus spionaj.

Scopul lui Vasily Sazanovich a fost de a transfera aceste informații serviciilor ruse de informații, precizează procurorii bulgari care susțin că au dovezi că diplomatul a fost în contact cu un cetățean bulgar cu acces la informații clasificate căruia i-au fost oferite mai multe sume de bani.

Ambasada Rusiei a declarat că diplomatul este atașatul militar și că Moscova și-a rezervat dreptul de a răspunde expulzării „neîntemeiate”.

Măsura „nu este favorabilă dialogului dintre țările noastre în domeniul militar și nici nu ajută la îmbunătățirea stabilității în regiunea Mării Negre”, a spus Ambasada Rusiei în Bulgaria, într-un comunicat pe Facebook.
Rusia a expulzat doi diplomați bulgari în octombrie, la aproape trei săptămâni după ce doi angajați de la Ambasada Rusiei la Sofia acuzați de spionaj militar au fost expulzați.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel