Rusia este pregătită pentru o eventuală escaladare a conflictului dintre Armenia și Azerbaidjan

Ionel Copcea |
Data publicării:

Serviciul de presă al Regiunii Militare Sud din cadrul Forțelor Armate ale Federației Ruse a informat, pe 22.07.2020, că, după încheierea activităților din cadrul verificării inopinate, peste 170 de coloane mecanizate ale marilor unități și unități militare ale regiunii au trecut la executarea marșurilor combinate către locurile de dislocare permanentă. Cu toate acestea, o parte importantă a subunităților și unităților militare ale Regiunii Militare Sud continuă să îndeplinească activități de instrucție și luptă, în condiții de campanie.

Peste 10.000 de militari din cadrul Trupelor de Rachete și Artilerie au trecut, direct după încheierea verificării inopinate, la desfășurarea unei tabere de instrucție. De asemenea, pe terenurile de instrucție au rămas subunitățile de cercetare din cadrul armatelor de arme întrunite și din marile unități cu destinație specială Spetsnaz.

În afară de acestea, ieșirile în teren ale subunităților de geniu și de protecție RCB vor reprezenta o etapă de pregătire a exercițiilor speciale, care vor fi executate în cadrul Trupelor Regiunii Militare Sud în luna august.

Anterior, a fost anunțată și o decizie a comandantului Trupelor Regiunii Militare Sud, general de armată Aleksandr Dvornikov, de continuare a tuturor exercițiilor tactice, care au început în timpul verificării inopinate, asupra nivelului de pregătire pentru luptă în cadrul marilor unități și unități militare subordonate. Astfel, peste 30 de grupuri tactice de nivel batalion și companie ale unităților de infanterie moto și tancuri au rămas în poligoanele de arme întrunite, unde continuă activitățile de instrucție.

În cadrul verificării inopinate, în Regiunea Militară Sud au fost începute 10 exerciții tactice la nivel batalion și 13 la nivel companie. Aleksandr Dvornikov a declarat că toate aceste activități vor fi continuate până la termenele stabilite. Acesta a precizat că exercițiile tactice la nivel batalion și o serie de exerciții speciale planificate pentru perioada următoare reprezintă baza pregătirilor pentru executarea exercițiului de comandament și stat major la nivel strategic Caucaz-2020.

Generalul Dvornikov a ordonat Centrului Regional de Conducere al Regiunii Militare Sud să asigure controlul video în regim de timp real, în toate locurile de desfășurare a exercițiilor.

Comentariul autorului: Menținerea trupelor în poligoane după încheierea verificării inopinate asupra nivelului de pregătire al trupelor este atipică și poate fi interpretată în două moduri.

În primul rând, ar putea fi vorba despre o încercare de recuperare a celor câteva luni pierdute din cauza pandemiei de coronavirus, în care trupele ruse au stat mai mult în cazărmi. Verificarea inopinată a reprezentat o oportunitate pentru ieșirea acestora în poligoane, în vederea pregătirii exercițiului strategic Caucaz-2020, planificat pentru luna septembrie.

Pe de altă parte însă, menținerea trupelor în stare de alertă în sudul Federației Ruse poate fi interpretată și ca un mijloc de descurajare și de presiune în scopul prevenirii escaladării tensiunilor dintre Armenia și Azerbaidjan.

Ținând cont de faptul că Turcia s-a plasat de partea Azerbaidjanului în acest conflict, partea rusă este obligată să sublinieze sprijinul pentru Armenia, cu care are relații apropiate și în care sunt staționate trupe rusești.

Deși reprezentanții ruși au comunicat că activitățile de pregătire pentru luptă desfășurate în timpul verificării inopinate nu au legătură cu situația de la granița dintre Armenia și Azerbaidjan, menținerea trupelor în poligoane după încheierea verificării face ca această ipoteză să aibă o credibilitate redusă.

Trebuie menționat faptul că, în anul 2008, conflictul de cinci zile cu Georgia a fost declanșat cu implicarea trupelor ruse participante la exercițiul Caucaz-2008. Astfel, acestea nu au mai revenit în cazărmi și au trecut granița în Abhazia și Osetia de Sud.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel