Rusia este gata să semneze un nou acord cu Turcia pentru sistemele de apărare aeriană S-400

Eduard Pascu / 24 iun 2020 / 17:39

Rusia este gata să semneze un nou contract pentru livrarea sistemelor de rachete aeriene S-400 către Ankara, în cazul în care partenerii turci exprimă o astfel de dorință, a declarat miercuri vicepremierul rus Yuri Borisov.

"Au o astfel de opțiune și vom semna acordul, dacă își exprimă dorința", a spus vicepremierul. Rusia a anunțat în septembrie 2017 că a semnat un acord de 2,5 miliarde de dolari cu Turcia privind livrarea sistemelor de rachete antiaeriene S-400 către Ankara. În cadrul contractului, Ankara a primit două batalioane de sisteme de rachete S-400, conform TASS. Acordul prevede, de asemenea, transferul parțial al tehnologiei de producție către partea turcă.

Turcia este primul stat membru NATO care a achiziționat astfel de sisteme de rachete din Rusia. Livrările lansatoarelor S-400 în Turcia au început pe 12 iulie 2019. Decizia Turciei de a achiziționa sisteme anti-rachetă S-400 fabricate din Rusia, a provocat rumoare din partea Statelor Unite și a NATO. Statele Unite nu abandonează încercările de a face Turcia să renunțe la sistemele de apărare aeriană rusești, mai precizează sursa citată.

Întrucât Turcia nu a renunțat la sistemele S-400, Washingtonul a exclus Ankara din programul american de dezvoltare a avioanelor de generația a cincea, F-35.

S-400 „Triumf” este cel mai avansat sistem de rachete de apărare aeriană cu rază lungă, care a intrat în funcțiune în Rusia în 2007. Este conceput pentru a distruge aeronave, rachete și rachete balistice, inclusiv arme cu rază medie de acțiune și poate fi folosit și împotriva instalațiilor de la sol. S-400 poate lovi ținte aflate la o distanță de 400 km și la o altitudine de până la 30 km.

CItește și: De ce Turcia are nevoie și de Patriot și de S-400. Erdogan, în fața unei decizii dificile

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy