Rusia doreşte un dialog ,,concret'' cu oficialii din Pentagon pe tema Tratatului INF

S.I. Catalin |
Data publicării:
ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu
ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu

Rusia a anunţat sâmbătă că este gata să aibă ''un dialog deschis şi concret'' cu oficialii din cadrul Pentagonului pe tema Tratatului privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), datând din timpul Războiului Rece şi din care SUA doresc să se retragă.

Potrivit Moscovei, o notă a fost trimisă miercuri de către ministrul apărării rus, Serghei Şoigu, omologului său american Jim Mattis, în care făcea apel la un astfel de dialog, dar până acum autorităţile ruse nu au primit încă un răspuns oficial.

,,Totul demonstrează reticenţa SUA faţă de un dialog raţional şi profesionist cu Rusia în interesul soluţionării problemelor presante de securitate regionale şi internaţionale'', a menţionat Ministerul Apărării rus într-un comunicat, informează AFP.

La începutul lui decembrie, SUA au dat Rusiei un ultimatum, anunţând că autorităţile de la Moscova au la dispoziţie 60 de zile pentru a se conforma Tratatului INF, încheiat în 1987, în caz contrar atenţionând că se vor retrage din acest tratat.

NATO şi SUA acuză Moscova că încalcă Tratatul INF prin dezvoltarea unui nou sistem de rachetă, acuzaţii respinse de Moscova drept nefondate.

Vineri, Ministerul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse anunţase că Rusia este gata să discute despre inspecţii reciproce cu SUA pentru a salva Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF).

,,Dacă SUA doresc cu adevărat să ajungă la un fel de acord cu noi, atunci trebuie să luăm loc la masa de negocieri într-un format inter-agenţii şi să convenim asupra tuturor lucrurilor în detaliu. Suntem deschişi pentru aceasta", declara Vladimir Iermakov, directorul Departamentului pentru neproliferare şi controlul armelor din cadrul Ministerului rus de Externe.

Potrivit lui Iermakov, Rusia respinge categoric inspecţiile întreprinse fără participarea Federaţiei Ruse, pe bază unilaterală, şi subliniază că orice acţiune serioasă asupra controlului armelor ,,este posibilă doar pe baza unor acorduri interguvernamentale cu caracter obligatoriu pentru ambele părţi"

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel