Rusia, amenințări la adresa NATO. ”Consecințe catastrofale”. Cristian Diaconescu, observație: E o problemă!

Tudor Curtifan |
Data publicării:
EXCLUSIV

Diplomatul Cristian Diaconescu a comentat pentru Defense Romania recenta poziție a Federației Ruse în ceea ce privește apropierea Georgiei de NATO, dar mai ales amenințările pe care prim-ministrul rus Dmitri Medvedev le-a făcut în urmă cu doar câteva zile.

Dmnitri Merdvedev, premierul Rusiei, vorbea despre declanșarea unui ”conflict teribil” cu consecințe catastrofale în cazul aderării Georgiei la NATO. Într-un interviu acordat postului Kommersant FM, Medvedev afirma:

"Acest lucru poate provoca un conflict, fără îndoială, pentru că Abhazia și Oseția de Sud reprezintă pentru noi niște state independente, cu care am stabilit niște relații prietenești, fiind state pe teritoriul cărora avem baze militare", a precizat Dmitri Medvedev.

Contactat de DEFENSE ROMÂNIA, Cristian Diaconescu spune că pentru Federația Rusă integrarea unui stat din spațiul ex-sovietic în NATO a reprezentat mereu ”o linie roșie de la care nu s-a abătut niciodată”.

În acest context, fostul ministru de externe a amintit de discuții anterioare în acest sens, „inclusiv în 2008 când Summit-ul NATO s-a desfășurat la București. Atunci Georgia și Ucraina au fost în discuție cu NATO privind o relație mai aprofundată, dar totuși nu s-a întâmplat acest lucru pentru că Federația Rusă a reușit să convingă state din Vestul Europei, mai ales Germania, să nu susțină o apropiere prea grăbită a acestor state către spațiul nord-atlantic”.

„În acest moment discuția se poartă mai ales în relația cu dialogul și interveția destul de subliniată a lui Jens Stoltenberg. Secretarul general al NATO a reluat acest subiect. Este o problemă. Tot ceea ce s-a întâmplat din 2014 până astăzi în ceea ce privește Ucraina, și într-un fel și Republica Moldova, a fost cauzat, așa cum vede Federația Rusă, de pericolul extinderii NATO”, a transmis diplomatul.

Rusia, nicio ”nuanță” sau ”relaxare” în spațiul ex-sovietic

În legătură cu amenințările lui Medvedev, Cristian Diaconescu trage un semnal de alarmă și amintește că dacă în situația Balcanilor de Vest, Rusia mai apela la anumite ”nuanțe” asupra subiectului extinderii NATO, în spațiul ex-sovietic acestea nu au existat niciodată. 

„E foarte greu de evaluat. Vă pot spune că cel puțin pentru zona aflată direct în proximitatea spațiului rus nu a existat nicio nunanță”, a mai precizat Cristian Diaconescu care a dat exemplul Balcanilor de Vest, în ceea ce privește extinderea NATO, unde au existat momente de relaxare sau ”tăcere constructivă” și ”momente mai acute.”

„În legătură cu spațiul fost sovetic nu a existat niciodată vreo nuanță. Nu a existat nicio fereastră de oportunitate oferită de Federația Rusă, mai ales în legătură cu extinderea NATO, ne-a declarat Cristian Diaconescu.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel