Rusia acuză un incident aerian grav: Avion rus de linie, deviat pentru a evita un avion militar al SUA care ar fi intrat pe același culoar de zbor

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Un avion de recunoaștere CL-600 Artemis al U.S. Air Force. Sursă: EmeaTribune.com
Un avion de recunoaștere CL-600 Artemis al U.S. Air Force. Sursă: EmeaTribune.com

Un avion de linie rus a fost nevoit să-şi schimbe traiectoria pentru a evita o aeronavă de recunoaștere a NATO care traversa culoarul său de zbor pe deasupra Mării Negre, au raportat autorităţile ruse, potrivit agenției naționale Agerpres, care citează AFP.

Avionul de recunoaștere aliat ar fi "coborât rapid", traversând ruta prevăzută a avionului Airbus al companiei Aeroflot care zbura de la Tel Aviv la Moscova, cu 142 de persoane la bord, a anunţat sâmbătă seara Agenţia federală rusă pentru transportul aerian, citată de Intefax.

În consecinţă, direcţia şi altitudinea zborului comercial au fost imediat modificate, a precizat agenţia, adăugând că echipajul avionului de recunoaștere nu a răspuns la mesajele controlorilor aerieni.

Interfax a mai relatat că avionul de linie Aeroflot a plonjat 500 de metri pentru a păstra distanţa de aparatul de recunoaştere, pe care piloţii l-au putut observa din cockpit.

Şi un avion privat care zbura către Skopje de la Soci şi-a modificat traiectoria din cauza avionului de recunoaștere, a mai indicat agenţia pentru transport aerian.

Aceasta denunţă totodată "activitatea intensificată a avioanelor NATO în apropierea graniţelor Rusiei", care "creează un risc de incidente periculoase implicând aeronave civile", şi notează că intenţionează să "protesteze" pe cale diplomatică.

Nu se precizează ţara de unde provenea avionul de recunoaștere al NATO. 

 

În incident a fost cel mai probabil implicat un CL-600 Artemis. SUA nu confirmă însă varianta rusă

 

E important de menționat că ieri, așa cum anunța DefenseRomania, Centrul Național pentru Conducerea Apărării Federației Ruse (CNCA) a informat că avioane de vânătoare de tip Su-27 și Su-30 au fost ridicate în aer pentru escortarea a două avioane de cercetare americane deasupra acvatoriului Mării Negre.

Echipajele avioanelor rusești de vânătoare au identificat țintele aeriene ca fiind un avion de cercetare strategică RC-135 aparținând Forțelor Aeriene ale SUA și un avion de cercetare și indicare a țintelor CL-600 Artemis din cadrul Forțelor Terestre americane. 

Cel mai probabil în incidentul aerian denunțat de ruși a fost implicată aeronava CL-600 Artemis.

Până în acest moment nu există nicio reacție oficială din partea Washingtonului.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel