Rusia a transferat o baterie de complexe antiaeriene Pantsir-S în Serbia pentru participarea la exercițiul “Scutul slav-2021”

Ionel Copcea |
Data publicării:

Ministerul rus al Apărării a informat, pe 13.10.2021, că avioane aparținând Aviației Militare de Transport au transferat în Serbia o baterie de complexe de rachete și artilerie antiaeriană de tip Pantsir-S, pentru participarea la exercițiul comun Scutul slav-2021.

Subunități rusești de apărare antiaeriană, dotate cu complexe Pantsir-S, au fost deplasate pe teritoriul Serbiei cu ajutorul avioanelor militare de transport, pentru participarea la exercițiul comun de apărare antiaeriană Scutul slav-2021. Exercițiul urmează să înceapă pe 14 octombrie”, se arată într-un comunicat de presă al ministerului, preluat de agenția Interfax.

După cum au precizat reprezentanții militari ruși, bateria de complexe Pantsir-S va fi desfășurată pe teritoriul Bazei Aeriene Batainitsa și va intra în compunerea unei grupării comune de apărare antiaeriană, care va desfășura activități practice de apărare a unui raion indicat.

“Pe timpul exercițiului, subunitățile de apărare antiaeriană din Rusia și Serbia vor desfășura serviciul de luptă în comun, îndeplinind misiuni de descoperire, urmărire, clasificare și distrugere a unor ținte aeriene ale adversarului convențional”, au menționat reprezentanții Ministerului rus al Apărării.

Referindu-se la aceste manevre, comandantul Trupelor de Apărare Antiaeriană și Antirachetă și locțiitor al comandantului Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse, Yuri Grekhov, a declarat următoarele: “Particularitatea exercițiului va consta în transferul subunităților de apărare antiaeriană pe teritoriul altui stat și desfășurarea pe poziții într-un raion nou al grupării comune de forțe de apărare antiaeriană, pentru acoperirea celor mai importante obiective împotriva atacurilor aeriene ale adversarului”.

Comentariul autorului: Mijloacele rusești de apărare antiaeriană au fost dislocate pentru prima dată în Serbia în anul 2019. Astfel, în perioada 24 octombrie - 05 noiembrie 2019, un divizion de complexe S-400 și o baterie de complexe Pantsir-S au participat la exerciții comune cu militarii sârbi.

Ulterior, Serbia a achiziționat din Rusia o baterie formată din șase complexe de rachete și artilerie antiaeriană Pantsir-S. Aceasta a fost livrată părții sârbe la începutul anului 2020.

Probabil, la exercițiul din acest an va fi formată o grupare comună de apărare antiaeriană, în compunerea căreia vor intra atât bateria sârbească de complexe de acest tip, cât și cea transferată din Rusia.

Trebuie menționat faptul că, în prezent, în Serbia, este în curs de desfășurare și exercițiul tactic de zbor Bars-2021, cu participarea de piloți militari din cele două state. Echipajele mixte întrebuințează în cadrul antrenamentelor comune avioane de vânătoare de tip MiG-29 și elicoptere Mi-8 și Mi-35. Exercițiul se desfășoară în perioada 11-16.10.2021.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel