Rusia a testat racheta hipersonică Tsirkon în Marea Albă lovind o țintă aflată în Marea Barents

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:

Fregata Flotei de Nord, amiral Gorshkov, a lansat cu succes o rachetă hipersonică Tsirkon din Marea Albă lovind o țintă din Marea Barents, aflată la 450 de km distanță, a anunțat joi Ministerul Apărării din Rusia.

„Fregata Amiral Gorshkov a efectuat o lansare a unei rachete hipersonice de croazieră Tsirkon, în cadrul unui test, din Marea Albă împotriva unei ținte aflată în Marea Barents”, se arată în comunicat.

Racheta a lovit o țintă situată la o distanță de 450 km, dezvoltând o viteză de peste 8 Mach a informat TASS care citează un comunicat al Ministerului Apărării din Rusia.

Fregata Amiral Gorshkov a lansat pentru prima dată o rachetă hipersonică Tsirkon la începutul lunii octombrie. Racheta lansată din Marea Albă a lovit o țintă maritimă aflată în Marea Barents, zburând cu peste opt ori viteza sunetului, la o altitudine de 28 km.

În februarie 2011, ministrul adjunct al Apărării de atunci, Vladimir Popovkin, a anunțat dezvoltarea rachetei hipersonice Tsirkon, destinată sistemelor navale. Testele de zbor ale rachetei au început în 2015.

În discursul său adresat națiunii din cadrul Adunării Federale din februarie 2019, președintele rus Vladimir Putin a spus că lucrările la racheta hipersonică Tsirkon continuă conform programării. Racheta Tsirkon ar fi capabilă să dezvolte o viteză de aproximativ 9 Mach și ar putea lovi ținte aflate la peste 1.000 km. Liderul rus a mai transmis că Tsirkon va putea lovi atât ținte navale, cât și obiective terestre.

Putin preciza la vremea respectivă că rachetele Tsirkon vor fi amplasate pe nave de suprafață, submarine, inclusiv navele de război construite sau aflate în construcție pentru rachetele de croazieră Kalibr.

Rusia folosește lansatorul universal 3S-14 pentru lansarea rachetelor hipersonice Tsirkon și a rachetelor de croazieră Kalibr. Aceste lansatoare, în special, sunt operaționale pe fregatele din cadrul Proiectului 22350 al Marinei rusești și pe corvetele din cadrul Proiectului 20380.

Citește și: Fregata Amiral Kasatonov a Flotei ruse de Nord a lansat o rachetă de croazieră Kalibr din Marea Albă

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel