Rusia a simulat un atac nuclear. Un sistem Yars și submarinul nuclear Tula au lansat două rachete balistice intercontinentale

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Rachetă RS-24 Yars
Rachetă RS-24 Yars

Rusia a simulat executarea unui atac de răspuns al Forțelor Strategice Ofensive, în urma unei lovituri nucleare a adversarului

Ministrul rus al Apărării, general de armată Serghei Șoigu, a anunțat că, pe 26.10.2022, în Rusia a fost executat un antrenament de conducere a Forțelor Armate, în cadrul căruia a fost simulat un atac de răspuns al Forțelor Strategice Ofensive, în urma unei lovituri nucleare a adversarului.

Antrenamentul s-a desfășurat sub conducerea comandantului suprem al Forțelor Armate, respectiv președintele Federației Ruse, Vladimir Putin.

După cum a precizat ulterior șeful Statului Major General al Forțelor Armate ale Federației Ruse, general de armată Valeri Gherasimov, în cadrul antrenamentului, au fost lansate două rachete balistice intercontinentale, astfel:

- un complex mobil de tip Yars, amplasat pe Cosmodromul Plesețk, a lansat o rachetă asupra unei ținte din Poligonul Kura din Peninsula Kamchatka;  

- submarinul nuclear Tula al Flotei de Nord, aflat în imersiune în Marea Barents, a lansat o rachetă de tip Sineva asupra unei ținte din Poligonul Kura din Peninsula Kamchatka.

De asemenea, două bombardiere strategice de tip Tu-95MS au lansat două rachete de croazieră cu bazare aeriană, probabil asupra unor ținte din poligonul Pemboy.

 

Exercițiul rus din această lună, de o anvergură redusă față de cel dinaintea invadării Ucrainei

 

Comentariul autorului: La o primă vedere, se poate constata că exercițiul executat de armata rusă a fost unul de o anvergură mult mai redusă decât de obicei. Spre deosebire de ediția Grom-2022 desfășurată în luna februarie, când au fost lansate 11 rachete, din care două balistice intercontinentale, trei hipersonice și șase de croazieră, acum au fost lansate numai patru rachete (două balistice intercontinentale și două de croazieră).

Explicația este una destul de simplă: dacă exercițiul de la începutul anului avea o puternică încărcătură de descurajare, fiind o ultimă încercare de a convinge Occidentul de determinarea părții ruse de a invada Ucraina, de această dată a fost marcat doar momentul de răspuns la exercițiul Steadfast Noon al NATO, aflat în curs de desfășurare.

Spre deosebire de luna februarie, nu au mai fost lansate rachete hipersonice Zircon și Kinzhal și nici rachete operativ-tactice Iskander și Kalibr. Acestea sunt implicate direct în acțiunile de luptă din Ucraina și, probabil, s-a considerat că “risipirea” lor nu este justificată. 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel