Rusia a recurs la spionaj industrial pentru realizarea lui Su-75 Checkmate

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
LTS „Checkmate”, noul avion de generația a V-a al Rusiei.
LTS „Checkmate”, noul avion de generația a V-a al Rusiei.

Biroul rusesc de proiectare al companiei Sukhoi, sub masca intenţiei realizării unui proiect pentru crearea aeronavei de pasageri Sukhoi SuperJet 100, a derulat un amplu „program de spionaj industrial” care a permis dezvoltarea unui avion tactic ușor de generația a V-a, cunoscut recent sub numele de Checkmate sau Su-75, a declarat pentru publicaţia ucraineană Defense Express, fostul președinte al întreprinderii de stat „Antonov”, Alexander Los.

În urmă cu câteva zile, într-un interviu acordat în exclusivitate publicaţiei Defense Express, Alexander Los, fostul proiectant-șef al întreprinderii de stat Antonov, a precizat că Su-75 Checkmate, noul avion de luptă ușor - prezentat luna trecută la salonul internaţional de aeronautică MAKS 2021 - este rezultatul unui „program de spionaj industrial” pe care biroul rusesc de proiectare al companiei Sukhoi l-a derulat în timp ce lucra la dezvoltarea lui Sukhoi SuperJet 100.

Defense Express aminteşte că programul SuperJet a fost dezvoltat în anii 2000, cu o implicare semnificativă a companiilor franceze Thales și PowerJet. 

Astfel, potrivit lui Alexander Los, programul SuperJet a permis rușilor ca pentru o perioadă de timp să fie parte din comunitatea occidentală, în primul rând europeană, care construiește avioane. Acest proiect le-a permis rușilor să lucreze îndeaproape cu producătorii europeni de avioane, pentru a obține informații despre proiectarea și asamblarea de aeronave.

Los crede că, de fapt, Checkmate este un „MiG-21 stealth cu  sisteme electronice și arme de înaltă precizie”. Potrivit acestuia, Su-75 se vrea a fi o copie mai mică a Su-57. 

 

Su-75 Checkmate. Ce știm despre noul avion rusesc de generația a V-a

 

În Federația Rusă a fost prezentat pe 20 iulie Su-75 Checkmate, noul avion de luptă ușor care ar trebui să rivalizeze cu F-35 pe piața externă. Însă până atunci, F-35 este o certitudine, în timp ce Su-75 Checkmate nu e decât un program ambițios pus pe hârtie. Su-75 va fi un avion monomotor de generația a V-a care va utiliza și elemente de inteligență artificială. 

Aşa cum a precizat DefenseRomania săptămâna trecută, primul zbor cu un Su-75 Checkmate este programat în 2023, iar livrările ar trebui să înceapă din 2026. Termenul e bineînțeles, unul destul de ambițios.

În ceea ce privește viteza, Su-75 Checkmate ar trebui să atingă o viteză de 1.8 Mach, adică aproape dublu decât viteza sunetului. Viteza supersonică - Mach 1 - înseamnă aproximativ 343 m/s sau 1.235 km/h în aer, la nivelul mării. 

În ceea ce privește prețul, Su-75 Checkmate ar trebui să coste între 25 și 30 de milioane de dolari pe unitate.

Trebuie subliniat că toate aceste caracteristici sunt departe de a se concretiza, deoarece trebuie să ţinem cont de experienţele nu foarte plăcute de care industria rusă de apărare s-a lovit în cadrul derulării programului Su-57.

Dacă vom ţine cont de toate aceste aspecte, provocările cu care se va confrunta industria militară aeronautică din Rusia pentru dezvoltarea programului Su-75 Checkmate, nu vor fi nici uşoare şi nici puţine.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel