Rusia a pierdut sute de tancuri în Ucraina și a scos de la naftalină T-64, dar mai are o opțiune: „Rezerva” bielorusă formată din 500 de T-72

T-64 rus, depozitat. Sursă foto: Defense Express
T-64 rus, depozitat. Sursă foto: Defense Express

Federația Rusă a pierdut un număr mare de tehnică militară în cele peste trei luni de invazie a Ucrainei. Cifre exacte sunt greu de înaintat, dar numărul de tancuri pierdute de ruși e cu siguranță mare, fapt dovedit de scoaterea din depozite a T-64.

Publicația ucraineană Defense Express, scrie, bazându-se pe cifrele publicate de forțele armate ucrainene, că Federația Rusă a pierdut 41% din tancurile pe care le deținea înaintea invaziei din 24 februarie. Cifrele trebuie privite circumspect.

În orice caz în ultima săptămână au tot apărut informaţii potrivit cărora armata rusă a început să scoată din depozite vechile tancuri T-62.

Această decizie nu putea fi luată decât ca urmare a pierderilor grele înregistrate de militarii ruşi în Ucraina, mai ales la capitolul tehnică militară. 

Totodată, au apărut în spaţiul public fotografii, surprinse de martori oculari, cu mai multe garnituri de tren încărcate cu tancuri T-62 care au ajuns din Peninsula Crimeea într-o gară din oraşul Melitopol, regiunea Zaporojie.

Dar nu vorbim doar de bătrânele T-62, ci și de prima generație a tancurilor T-80, „reînviate” și ele de ruși. 

La sfârșitul lunii aprilie a devenit cunoscut faptul că aproximativ 100 de tancuri au fost scoase din Baza 225 de depozitare și reparare a echipamentului militar din Districtul Militar Central al Armatei Ruse. Și subiectul scoaterii din depozite a T-80 a fost abordat pe larg de DefenseRomania. Despre reactivarea T-80 în Ucraina puteți citi mai multe AICI.

 

Rusia ar putea apela la aliatul său, fiind nevoie doar să „ceară”. Belarusul deține aproximativ 500 de tancuri T-72, unele deja modernizate

 

2. Tancuri T-... (t-72b3_72060300.jpg)

Tancuri T-72 bieloruse, în versiunea modernizată T-72B3. Sursă foto: Ministerul Apărării din Belarus

Revenind, e cât se poate de clar că prețul ofensivei din Est și controlului a aproximativ 20% din teritoriul Ucrainei e plătit inclusiv în tehnică militară. 

Defense Express scrie că Federația Rusă are o soluție pentru a acoperi aceste pierderi, o soluție mult mai periculoasă și mai rapidă decât scoaterea din depozite a tehnicii vechi, care oricum e într-o stare deplorabilă, multe depozite de conservare fiind considerate de către publicația ucraineană mai degrabă gropi de gunoi. 

Această altă soluție ar fi tancurile T-72 ale Belarusului. Forțele armate bieloruse dispun de aproximativ 500 de tancuri T-72, dintre cam 20 în versiunea modernizată T-72B3.

Multe din aceste tancuri au fost sunt trecute prin procese de mentenanță și dispun inclusiv de sistem de ochire multicanal Sosna-U, cu o cameră termică, sistem care se regăsește pe versiunea T-72B3.

Într-un asemenea scenariu, scriu jurnaliștii ucraineni, forțele ruse de ocupație ar obține tancuri mult mai rapid care ar fi mult mai eficiente decât cele scoase din depozite recent.

CITEȘTE ȘI: De ce a retras România tancurile T-72 și le-a lăsat să ruginească. Generalul Grecu: Nicio unitate a Armatei nu le are în dotare

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel