Rusia a mărit lista de „agenți ai străinătății”. Cei vizați compară clasificare cu cea de "duşman al poporului" în timpul terorii staliniste

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Preşedintele rus Vladimir Putin. Sursa Foto:Kremlin.ru
Preşedintele rus Vladimir Putin. Sursa Foto:Kremlin.ru

Autorităţile ruse au declarat miercuri un ONG cunoscut şi 22 de persoane drept "agenţi ai străinătăţii", o clasificare controversată sinonimă cu constrângeri importante şi pe care Moscova o utilizează tot mai mult împotriva vocilor critice, relatează Agerpres, citând AFP.

Ministerul rus al Justiţiei a publicat această listă pe site-ul său de internet.

În Rusia, organizaţiile sau personalităţile desemnate "agenţi ai străinătăţii" trebuie să se înregistreze la autorităţi, să efectueze lungi demersuri administrative şi să indice cu claritate acest statut în toate publicaţiile lor, inclusiv în tweet-uri.

Potrivit Moscovei, această listă priveşte în special organizaţii finanţate din străinătate şi care au activităţi "politice" în Rusia.

Printre persoanele nou declarate "agenţi ai străinătăţii" se află Piotr Verzilov, creator al site-ului Mediazona, specializat în monitorizarea afacerilor judiciare legate de opoziţie.

 

Cei vizați compară clasificare cu cea de "duşman al poporului" în timpul terorii staliniste



Acest militant a fost anterior membru al grupului contestatar Pussy Riot şi a fost victima în 2018 a unei grave otrăviri pe care o impută Kremlinului.

"Este o măsură profund discriminatorie", a comentat Serghei Smirnov, inclus şi el pe noua listă, redactor şef al site-ului Mediazona. El a comparat această clasificare cu cea de "duşman al poporului" în timpul terorii staliniste.

ONG-ul OVD-Info, una dintre cele mai bune surse în Rusia pentru monitorizarea arestărilor în timpul manifestaţiilor opoziţiei, a fost de asemenea clasificat "agent al străinătăţii".

Mai mulţi membri ai ONG-ului de supraveghere electorală Golos (Voci - n.r.), care denunţă cu regularitate fraude în timpul scrutinelor în Rusia, s-au alăturat şi ei listei. Acest proiect a fost deja clasificat la jumătatea lui august "agent al străinătăţii".

În ultimele luni în special, jurnalişti, militanţi şi media de opoziţie au primit clasificarea de "agenţi ai străinătăţii".

Registrul include acum 72 de jurnalişti şi media. Peste 80% dintre ei au fost adăugaţi în ultimele zece luni, după ce această desemnare a putut fi aplicată şi în cazul indivizilor.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel