Rusia a eliberat navele japoneze arestate în apropierea Insulelor Kurile

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Rusia a eliberat marţi cinci vase de pescuit japoneze arestate săptămâna trecută în apropierea Insulelor Kurile, a anunţat şeful de cabinet al guvernului de la Tokyo, Yoshihide Suga, citat de Reuters și Agerpres. Oficialul nipon a precizat că starea de sănătate a echipajelor este bună.

Japonezii pescuiau caracatiţe lângă insulele controlate de Rusia, dar revendicate şi de Japonia. Suspectând încălcarea acordurilor privind pescuitul, autorităţile ruse au reţinut vasele pe 17 decembrie, a precizat guvernul nipon.

Cele cinci vase, având la bord 24 de membri ai echipajelor, au pornit spre portul Nemuro din insula japoneză Hokkaido marţi la 10 dimineaţa ora locală (01.00 GMT), a declarat Suga într-o conferinţă de presă. Sosirea este prevăzută în cursul serii.

 

Japonezii au achitat o amendă pentru eliberare

 

Agenţia de presă Kyodo, preluată de Reuters, informează că un oficial din forţele de grăniceri ruse a afirmat că echipajele japoneze au achitat o amendă în valoare de aproximativ 6,4 milioane de ruble (circa 103.000 de dolari), conform unei decizii emise luni de o instanţă din Rusia. Conform acestei surse, amenda a fost motivată de încălcarea reglementărilor privind dimensiunile capturilor permise flotei de pescuit japoneze în zona Kurilelor.

Suga a apreciat că japonezii nu au comis nicio ilegalitate şi că reţinerea vaselor este inacceptabilă.

Insulele Kurile, numite de Japonia "Teritoriile din Nord", iar de Rusia "Kurilele de Sud", se află în apropiere de Hokkaido, cea mai nordică din cele patru insule principale din arhipelagul nipon. Armata sovietică a invadat Kurilele la sfârşitul celui de-al doilea război mondial, iar disputa asupra insulelor a împiedicat până acum semnarea unui tratat oficial de pace între Moscova şi Tokyo.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel