Lukașenko susţine că Rusia a dislocat un sistem de rachete antiaeriene de tip S-400 în Belarus

Ionel Copcea |
Data publicării:

Președintele Republicii Belarus, Alexander Lukașenko, a acordat un interviu, pe 01.12.2021, pentru agenția de presă rusă RIA Novosti, în care a recunoscut, între altele, că Rusia a dislocat un sistem de rachete antiaeriene S-400 Triumf în cadrul Centrului de instrucție comun de pe teritoriul belarus.

Lukașenko a spus că Republica Belarus are nevoie de complexe de rachete S-400 sau S-500 pentru asigurarea unei protecții eficiente împotriva atacurilor cu rachete.

“Astăzi, cu apărarea noastră antiaeriană ne acoperim complet granițele. Dar, pentru a fi eficienți împotriva unui atac cu rachete, avem nevoie cel puțin de sisteme de apărare antiaeriană de tip S-400, dacă nu chiar S-500, a precizat liderul Republicii Belarus.

Întrebat când vor putea fi livrate aceste sisteme în Republica Belarus, Lukașenko a răspuns: “Președintele Putin va lua această decizie”.

Noi suntem pregătiți pentru livrări și ne-am argumentat solicitările. Trebuie să înțelegeți însă că sistemele S-400 și S-500 sunt foarte scumpe. În plus, trebuie să recunoaștem că în Rusia astăzi nu există astfel de sisteme de prisos. Trebuie și ei să-și acopere teritoriul”, a precizat Lukașenko.

Șeful statului belarus a declarat că un sistem de rachete antiaeriene S-400 Triumf se află deja dislocat în Republica Belarus, la Centrul de instrucție comun.

“Am creat aceste centre de instrucție. Pentru ce sunt ele? Pentru ca noi să studiem noile arme care au apărut acum în Rusia. Să spunem despre complexul Iskander. Noi avem deja Polonaise, care este asemănător. Însă, Iskander este un complex cu rază lungă de acțiune. Noi nu îl cunoaștem, deși ar trebui acest lucru, a spus Lukașenko.

“Am creat un centru pentru S-400. Rusia a adus un sistem S-400 în acest centru. Trebuie să-l vedem, să-l studiem! Vreau să-l rog pe președintele Putin ca acest sistem să rămână aici”, a concluzionat Alexander Lukașenko, menționând că sistemul este pregătit pentru luptă.

Comentariul autorului: Probabil, sistemul de rachete antiaeriene S-400 Triumf a fost dislocat în Republica Belarus în cursul lunii octombrie.

În zilele de 12 și 13 octombrie, pe rețelele de socializare au apărut o serie de informații privind eventuala dislocare a tehnicii de rachete antiaeriene din Federația Rusă în Republica Belarus. Între altele, a fost semnalat zborul unei aeronave grele de transport de tip An-124 de pe aerodromul rusesc Vnukovo către Baza Aeriană Baranovichi din Belarus.

Trebuie remarcat faptul că sistemul nu a fost livrat Republicii Belarus. Acesta aparține Federației Ruse și este deservit de specialiști ruși.

Decizia de înființare a unor centre comune de pregătire a fost luată pe 05.03.2021, la Moscova, în cadrul convorbirilor dintre miniștrii apărării din Federația Rusă și Republica Belarus. În total, este planificată constituirea a trei astfel de centre, în Regiunea Grodno din Republica Belarus și Regiunile Nizhnyi Novgorod și Kaliningrad din Federația Rusă. 

În acest scop, pe 08.09.2021, pe aerodromul Baranovichi din Regiunea Brest, în scopul formării unui centru comun de pregătire al Forțelor Aeriene și Trupelor de Apărare Antiaeriană din Republica Belarus și Federația Rusă, au sosit avioane de vânătoare de tip Su-30SM ale Forțelor Aerocosmice ruse. Este planificat ca aviatorii din cele două state să desfășoare serviciul de luptă comun pentru apărarea frontierelor aeriene ale Statului unional.

Anterior, pe 28 august, în localitatea Grodno din Republica Belarus, au sosit și subunități de rachete antiaeriene din Federația Rusă, care vor face parte, de asemenea, din cadrul centrului comun de pregătire.

Avioane de vânătoare Su-30SM din Federația Rusă și Republica Belarus au început deja desfășurarea de zboruri comune de patrulare în spațiul aerian belarus. Primele misiuni de acest gen au fost îndeplinite pe 25 și 30 noiembrie.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel