Rusia a declasificat imagini secrete filmate în 1961 la testul ''Bombei Ţarului'' (Video integral)

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Rusia a dat publicităţii imagini care erau anterior clasificate de la cea mai mare explozie nucleară din lume, provocată de detonarea aşa-numitei "Bomba Ţarului" în urmă cu aproape 60 de ani, relatează vineri Reuters.

Bomba cu hidrogen, care avea forţa a 50 de milioane de tone de explozibil convenţional, a fost detonată în cadrul unui test în octombrie 1961, la 4.000 de metri deasupra arhipelagului izolat Novaia Zemlia, de la Cercul Arctic.

În imagini se poate vedea o imensă minge de foc şi un uriaş nor ciupercă de 60 km înălţime după ce explozia a părut să aprindă cerul. Imaginile au fost filmate din mai multe unghiuri de camere instalate la sol şi la bordul a două aeronave sovietice.



"Testarea unei încărcături excepţional de puternice de hidrogen a confirmat că Uniunea Sovietică se află în posesia unei arme termo-nucleare cu capacitatea de 50 de megatone, 100 de megatone şi mai mult", spune un narator în faţa audienţei, potrivit Agerpres.

Documentarul a fost publicat online pentru prima dată de agenţia pentru energie nucleară rusă Rosatom săptămâna trecută, în cadrul evenimentelor care au marcat 75 de ani de industrie nucleară în Rusia.

Dezvoltată între 1956 şi 1961 în contextul în care Uniunea Sovietică s-a angajat în cursa armelor nucleare cu SUA, aşa-numita "Ţar Bomba" a fost cea mai mare bombă cu hidrogen construită vreodată şi se credea că este de 3.300 de ori mai distrugătoare decât bomba care a distrus Hiroshima.

Filmul de 30 de minute, care începe cu menţiunea "Top secret", prezintă toate stadiile testului, de la transportul armei de 26 de tone într-o carcasă de bombă aeriană pe calea ferată, până la măsurătorile de după explozie privind nivelul de radiaţii.

"Bomba Ţarului" a depăşit de departe cea mai mare explozie pe care au efectuat-o vreodată SUA, cea a unei bombe de 15 megatone, "Castle Bravo", detonată în Atolul Bikini în 1954.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel