Rusia a adus la frontiera cu Ucraina și o aeronavă de avertizare timpurie

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

Forțele Aeriene ruse au redislocat cel puțin două avioane de avertizare timpurie și control (AEW&C) la frontiera vestică a țării, potrivit sursei internet FlightRadar care, monitorizează zboruri ale aeronavelor civile și militare.

Una dintre aeronave a aterizat în localitatea Taganrog, pe malul Mării Azov, la doar 40 km de granița cu Ucraina, iar cealaltă a fost dislocată în enclava rusă Kaliningrad, în zona Mării Baltice. Aeronavele, cu numerele de coadă 93966 și 94268, au decolat de pe aerodromul Ivanovo (250 km NE Moscova), potrivit unei postări pe twitter (utilizatorul @galandecZP), din seara de 17 aprilie.

Comentariul autorului: Avionul A-50 AEW&C (Airborne Early Warning and Control)  este destinat descoperirii țintelor aeriene, navale și terestre cu ajutorului radarului montat deasupra fuselajului. De asemenea, poate dirija până la zece avioane de luptă pentru misiuni de interceptare aer-aer sau de atac aer-sol. Adâncimea de descoperire conferită de radar este de aproximativ 650 km pentru țintele aeriene, 400 km pentru navale mari și 300 km pentru țintele terestre. De la bordul avionului, pot fi monitorizate simultan până la 150 de ținte.

Forțele Armate ruse dislocă, de regulă, aeronave AEW&C la exercițiile de amploare, în care se întrebuințează masiv aviația, precum și în misiunea din Siria, la baza din Tartus fiind prezent, de regulă, un avion A-50 care sprijină operațiile aeriene.

Contextul actual de operare al celor două aeronave A-50 este însă mult diferit, deoarece Rusia a constituit începând cu luna martie un contingent impresionant de trupe la granița cu Ucraina, riscul de confruntare armată fiind estimat ca ridicat. Astfel, în actualele circumstanțe, se poate aprecia că prezența aeronavelor A-50 reprezintă un indicator de iminență a declanșării unei operații de luptă.

Pe de altă parte, Rusia a motivat creșterea efectivelor la frontiera sa europeană, ca reacție la exercițiul NATO, Defender Europe 2021, care se desfășoară pe flancul estic al Alianței.

Forțele Aeriene ruse dețin cel puțin 22 de aeronave A-50M și șase A-50U, care au baza de dislocare permanentă pe aerodromul Ivanovo.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel