Rusia a adaptat complexul de rachete antiaeriene Tor pentru lupta împotriva roiurilor de drone

Ionel Copcea |
Data publicării:
Tor-ME2, sursă foto: Rosoboronexport
Tor-ME2, sursă foto: Rosoboronexport

Agenția de presă rusă Tass a publicat, pe 04.09.2021, o declarație a directorului general al Întreprinderii Electromecanice Kupol din Izhevsk (parte a concernului aerocosmic Almaz-Antey), Fanil Ziyatdinov, potrivit căruia sistemul de rachete antiaeriene Tor va putea să contracareze roiurile de drone.

Potrivit precizărilor sale, au fost dezvoltate două variante pentru lupta împotriva multitudinii de drone.

 

Două variante dezvoltate de ruși împotriva dronelor

 

“Prima dintre acestea constă în asocierea complexului de apărare antiaeriană Tor-E2 cu alte complexe de rachete antiaeriene de nivel inferior, prin intermediul unui set de echipamente de comunicații ale complexului modernizat în anul 2020”, a spus Ziyatdinov.

După cum a menționat directorul general al întreprinderii Kupol, sistemul de comunicații modernizat permite conducerea în luptă a complexului de rachete antiaeriene, a instalațiilor de artilerie antiaeriană cu rază scurtă de acțiune și a complexelor portabile de rachete antiaeriene.

“Astfel, detectarea și indicarea țintelor se realizează prin intermediul radarelor puternice ale complexului Tor, iar interceptarea este realizată cu rachete ieftine ale sistemelor de nivel inferior. Sistemul de comunicații modernizat a efectuat deja un ciclu de teste relevante, ceea ce înseamnă că această soluție a fost implementată din punct de vedere tehnic și poate fi utilizată deja în luptă”, a declarat Ziyatdinov.

Acesta a precizat că a doua variantă presupune dezvoltarea pentru complexul Tor-E2 a unei noi rachete cu rază scurtă de acțiune.

“A doua rezolvare, ce se elaborează în prezent din proprie inițiativă, constă în adaptarea unui nou tip de rachetă pentru complexul Tor-E2. Împreună cu rachetele principale ale complexului cu rază scurtă de acțiune, este planificată introducerea în dotarea acestuia a unei noi rachete de dimensiuni reduse”, a spus directorul întreprinderii Kupol.

“Fiind mai mici și mai ieftine, noile rachete vor fi concepute special pentru a respinge un atac masiv al roiurilor de drone”, a adăugat Ziyatdinov.

Anterior, Ziyatdinov a declarat pentru agenția Tass că întreprinderea Kupol desfășoară activități de modernizare și perfecționare a tuturor caracteristicilor de bază ale complexului Tor.

 

Despre complexul de rachete antiaeriene Tor-M2

 

2. Tor-ME2, s... (tor-me2-rusia_02896400.jpg)

Tor-ME2, sursă foto: Rosoboronexport

Complexul de rachete antiaeriene Tor-M2 este conceput pentru acoperirea obiectivelor administrative importante și a eșaloanelor înaintate ale formațiunilor terestre împotriva atacurilor rachetelor de croazieră și rachetelor antiradiolocație, a bombelor, avioanelor, elicopterelor și dronelor.

În același timp, complexul poate să controleze un spațiu aerian indicat și să doboare în mod independent toate țintele aeriene care nu sunt recunoscute de sistemul amic-inamic. În compunerea complexului se află 16 rachete antiaeriene cu lansare verticală, cu o bătaie de până la 12 kilometri în distanță și 10 kilometri în altitudine. Radiolocatorul modernizat al complexului poate să descopere aparatele de zbor la a căror dezvoltare au fost folosite tehnologii de reducere a expunerii de radiolocație.

Întreprinderea Kupol este o unitate științifică și de producție. Aceasta nu numai produce, dar și dezvoltă complexele de rachete antiaeriene cu rază scurtă de acțiune de tip Tor. Noul reprezentant al acestei familii este Tor-M2, care este livrat trupelor ruse începând din 2016. Complexul este produs și în versiunea arctică, Tor-M2DT. Primele exemplare de acest tip au început să fie introduse deja în dotarea trupelor.

În acest an, la forumul tehnico-militar Armata, desfășurat în luna august, întreprinderea Kupol a prezentat mai multe versiuni ale complexului de rachete antiaeriene de tip Tor, respectiv Tor-E2, Tor-A și Tor-M2KM, precum și complexul țintă universal de perspectivă Adjutant.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel