Rușii vor introduce în serviciul de luptă lansatoarele modernizate de proiectile reactive Grad-M

Ionel Copcea |
Data publicării:

Surse aparținând Ministerului rus al Apărării au declarat pentru cotidianul Izvestia că livrarea la trupe a lansatoarelor multiple de proiectile reactive Grad-M va începe anul viitor. 

Versiunea modernizată a lansatoarelor legendare, dezvoltate încă din perioada sovietică, a primit posibilitatea de ochire și de calcul independent al muniției. Aceasta a devenit complet digitală, iar lansatoarele Grad pot fi integrate acum în sistemele automatizate de conducere moderne. În opiniile experților, acest lucru va face ca unitățile de artilerie să fie de câteva ori mai rapide și mai eficiente.

 

Lansatoare vechi, dar noi

 

Potrivit declarațiilor surselor din cadrul departamentului militar rus, primul lot de lansatoare Grad modernizate va fi livrat la trupe încă de anul viitor. Construcția mașinii, care a confirmat în zeci de războaie și conflicte militare a rămas neschimbată. Însă, echipamentele electronice ale acesteia au fost înlocuite complet. Acum, mașina este computerizată și dotată cu un sistem modern de conducere a focului. Dacă înainte comandantul trebuia să facă toate calculele necesare și să dirijeze complexul către țintă, în prezent, mașina face toate calculele în mod independent. Operatorul trebuie doar să apese butonul start.

Una dintre noutățile principalele la versiunea modernizată a Grad constă în  integrarea într-un sistem închis de transmisii de date și în sistemele moderne de conducere automatizată. Datorită acestui fapt, instalarea poate fi controlată de la distanță, în timp real.

Lansatoarele multiple de proiectile reactive BM-21 Grad, cu calibrul de 122 de milimetri, au fost dezvoltate și livrate trupelor în anii 1960 ai secolului trecut. Acestea s-au dovedit a fi atât de reușite, încât se află încă în serviciu în armatele din peste cincizeci de țări din Asia, Africa și America Latină. În armata sovietică și apoi în armata rusă, aceste sisteme și-au ocupat un loc ferm în regimentele de artilerie ale diviziilor de infanterie moto și de tancuri.

2. -imagine fara descriere- (grad_rusia_lansator_60459600.jpg)

În ultimii ani, Rusia a înlocuit treptat divizioanele de artilerie Grad cu noile lansatoare multiple de proiectile reactive Tornado, calibru 122 de milimetri. Cu toate acestea, în armată există încă multe mașini testate în timp. Potrivit surselor deschise, aproximativ 500 de vehicule rămân în funcțiune, fără a fi luate în calcul și cele aflate în conservare. Potrivit expertului militar Viktor Murakhovsky, modernizarea sistemelor vechi pentru bani relativ puțini aduce complexele Grad mai aproape de caracteristicile lui Tornado-G.

„Datorită sistemului automatizat de conducere a focului, autonomia lansatoarelor multiple de proiectile reactive a crescut. Înainte, acestea nu puteau trage decât cu o baterie, deoarece doar comandantul avea mijloacele necesare pentru  pregătirea datelor. El dirija toate complexele unității și, la comandă, acestea trăgeau asupra unei ținte. Acum, cu ajutorul sistemului de conducere automatizat, poate fi controlată și o singură mașină. Acest lucru le permite să lucreze în mod dispersat, pentru a reduce probabilitatea ca unitatea să fie distrusă de focul dronelor”, a explicat expertul pentru Izvestia.

 

Nu se mai pierde timpul

 

Un alt avantaj al lansatoarelor Grad modernizate constă în reducere semnificativă a timpului de deschidere a focului, datorită prelucrării automatizate a informațiilor. La mașină este primit un pachet de date complet, iar echipajul trebuie doar să efectueze un minim de operații.

„Este important că, în timpul modernizării, pe mașină a fost instalat echipamentul pentru recepția semnalelor GLONASS. La urma urmei, pregătirea pentru tragere începe cu determinarea exactă a locației. Anterior, comandantul trebuia să efectueze singur referințele topografice, dar acum nu va trebui să mai piardă timp în acest sens”, a spus Viktor Murakhovsky.

Complexul Grad este format dintr-o mașină de luptă BM-21 pe șasiu Ural, un sistem de conducere a focului și un vehicul de transport și reîncărcare 9T254. Bateria de complexe Grad include, de asemenea, o mașină de conducere 1V110 Bereza pe șasiul mașinii GAZ-66. Bătaia complexelor Grad cu proiectile reactive nedirijate cu calibrul de 122 de milimetri este de la cinci la 40 de kilometri.

 

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel