România se pregătește să primească primul tanc american Abrams din cele 54 cumpărate. Abrams - primul tanc cu adevărat modern din istoria Armatei

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
M1 Abrams, în timpul unui transport aerian. Sursă foto: US Air Force
M1 Abrams, în timpul unui transport aerian. Sursă foto: US Air Force

România va primi în viitorul apropiat primul tanc american de tip Abrams din cele 54 achiziționate la nivel de batalion din Statele Unite ale Americii. Abrams va fi cel mai modern tanc din istoria Armatei României.

Amintim că în luna noiembrie Congresul american a fost notificat și a aprobat achiziția celor 54 de tancuri americane Abrams de către România.

România va achiziționa 54 de tancuri Abrams în uz, modernizate, și 12 derivate, pe şasiu de tanc, în uz, din stocul Armatei SUA, inclusiv muniţia şi stimulatoarele de instruire.

Cele 54 de tancuri Abrams vor fi în versiunea Abrams M1A2 SEPv3.

Până în prezent bătrânul TR-85M1 Bizonul e cel mai modern tanc aflat în dotarea forțelor noastre terestre.

 

România se pregătește să primească primul tanc american. Abrams va fi cel mai modern tanc din istoria Armatei României

 

2. Abrams M1A... (abrams--m1a2-sepv3-copy_84701200.jpg)Abrams M1A2 SEPV3, prezent în România. Sursă foto: DefenseRomania

În cadrul paradei militare care a avut loc cu ocazia zilei de 1 Decembrie, Ziua Națională a României, printre tehnica grea care a defilat, s-au numărat și tancuri, inclusiv franceze de tip Leclerc ale partenerilor noștri din Franța care conduc Grupul de Luptă NATO de la Cincu, dar și tancuri românești TR-85M1 Bizonul.

Generalul de brigadă Constantin Spînu, director de comunicare al Ministerului Apărării Naționale (MApN), comentând pentru Televiziunea Română parada militară, a anunțat că „ne pregătim pentru primirea primului tanc cu adevărat modern din istoria Armatei României”, cu referire la Abrams americane. Potrivit acestuia, programul este în linie dreaptă.

„Ne pregătim pentru primirea primului tanc cu adevărat modern din istoria Armatei României, Abrams. Programul este în linie dreaptă, Congresul Statelor Unite ale Americii a fost deja notificat”, a precizat generalul Constantin Spînu.

 

Experiența Poloniei cu livrarea Abrams

Tanc M1A1 ABRAMS, livrat în noiembrie Armatei Poloniei / Foto: Mariusz Błaszczak / X

Oficialul MApN nu a oferit un orizont de timp, dar ne așteptăm ca în viitorul apropiat primul Abrams să ajungă în țara noastră, astfel că, va fi foarte posibil ca la parada de anul viitor să vedem și tancuri Abrams „românești”.

Urmărind modelul Poloniei, ne așteptăm ca primul tanc să ajungă în următoarele luni, spre primăvara lui 2024, după ce Departamentul de Stat a aprobat potențiala vânzare, pe 9 noiembrie 2023.

Polonia a contractat 116 Abrams americane în uz, iar în decembrie 2022 a primit acordul Departamentului de Stat. Primele tancuri au ajuns sub comanda forțelor poloneze în vara acestui an.

Trebuie subliniat că e vorba de cele 116 Abrams contractate, dar aflate în uzul Armatei americane, nu de cele 250 de tancuri Abrams noi pentru care Polonia a semnat de asemenea contractul. Livrarea acestora, din considerente logice ce țin de producție, va mai dura câțiva ani.

România va achita pentru cele 54 de tancuri Abrams aflate în uz aproximativ 1,07 miliarde de dolari. Obiectivul în viitor nu se va limita doar la înzestrarea cu tancuri la nivel de un batalion ci se dorește achiziția a 300 de tancuri, potrivit unei declarații făcute de generalul-maior Teodor Incicaș, șeful Direcției Generale pentru Armamente. Desigur, dacă primele 54 de tancuri sunt Abrams americane, acest lucru nu înseamnă că și următoarele până la 300 vor fi tot Abrams.

CITEȘTE ȘI: Cum vrea K2 să învingă Abrams american. Coreenii propun României tancuri K2 și prezintă avantajele „celui mai promițător tanc de viitor”

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel