România, programe Eurospike și Piranha. Viorel Manole, semnal de alarmă: Există obligații!

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV

Viorel Manole, directorul PATROMIL, a vorbit în exclusivitate despre problemele pe care le întâmpină România în ceea ce privește offsetul achizițiilor militare.

Viorel Manole a tras un semnal de alarmă în ceea ce privește obligațiile de offset și trenarea acestora, ceea ce duce la pierderea unor sume importante care ar putea să revitalizeze industria de apărare din România.

Într-o intervenție pentru DEFENSE ROMÂNIA, directorul PATROMIL, Viorel Manole, nu s-a ferit să dea exemplul programelor Eurospike sau transportatoarele Piranha V.

Nu mă feresc să amintesc de programe precum Eurospike sau Piranha, contracte care impun offset. Se semnează contractul, se încep plățile, iar obligațiile de offset, sau măcar discuțiile de offset încep să treneze la nesfârșit. Industria românească dispare încet, încet, cu toate că ar fi niște obligații”, ne-a transmis Viorel Manole.

În 2015 România a semnat contracte pentru achiziția de armament antitanc cu firma EuroSpike GmbH. Contractele semnate de MApN, prin Romtehnica, cu Eurospike GmbH impun clauze de offset în valoare de 80% din contract.

Totodată, România a semnat și un contract pentru 227 de transportoare blindate Piranha V, în valoare de 900 de milioane de euro. Contractul a fost semnat cu compania General Dynamics și impune de asemenea obligații offset.

Prin definiție, offset-ul este o acțiune compensatorie prin care sumele de bani pe care statul le folosește pentru a face achiziție de echipament militar, trebuie să se întoarcă în țară printr-un schimb tehnologic.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel