România, posibilă achiziție de tancuri din Coreea de Sud? Presa internaţională anunță că Armata va testa tancul K2 Black Panther

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Tanc K2 Panther, foto: Creative Commons
Tanc K2 Panther, foto: Creative Commons

România ar urma să efectueze teste în teren și de tragere cu tancul sud-coreean K2 Black Panther, în vederea unei achiziții militare importante. Această menţiune apare într-o postare recentă publicată pe contul X al lui @mason_8718 pe 5 aprilie, subliniind angajamentul României de a-și moderniza semnificativ forțele blindate. Testele, programate să înceapă la 10 mai 2024, vor fi urmărite îndeaproape de o delegație de înalți oficiali militari, reprezentanți guvernamentali și directori de companii atât din Coreea de Sud, cât și din România.

Anunțul vine în urma unor dezvăluiri făcute în cadrul unei conferințe privind cooperarea în domeniul apărării dintre România și Coreea de Sud, desfășurată în 2023, unde generalul Teodor Incicaș, șeful Direcției Generale pentru Armamente, a prezentat planul ambițios al României de a achiziționa pe termen lung aproximativ 300 de noi tancuri pentru a-și moderniza capacitățile militare. Atunci declarațiile au fost făcut de generalul Incicaș, în cadrul „Conferinței privind cooperarea în industria de apărare Republica Coreea - România 2023”, un eveniment strategic major organizat de Ambasada Republicii Coreea în România, la care DefenseRomania a fost partener media.

Strategia României de diversificare și consolidare a arsenalului militar prin parteneriate externe a fost evidențiată la 7 iulie 2023, marcând un moment crucial în politica de apărare a țării noastre. 

Anul trecut, în cadrul programului „Tanc principal de luptă”, Ministerul Apărării Naționale al României a demarat procedurile privind achiziția a 54 de tancuri Abrams americane. Achiziția se va face prin procedură G2G (Guvern la Guvern). Vor fi achiziționate astfel 54 de tancuri Abrams modernizate în varianta M1A2 şi 12 derivate, pe şasiu de tanc, în uz, din stocul Armatei SUA, inclusiv muniţia şi stimulatoarele de instruire.

România și-a exprimat un interes puternic pentru tancul K-2 "Black Panther", dezvoltat de compania Hyundai Rotem, dar mai ales pentru obuzierul autopropulsat K-9 Thunder - care îndeplinesc ambele standardele NATO.

Aceste echipamente militare avansate reprezintă un salt semnificativ în tehnologie și putere de foc pentru Forțele Armate Române.

Următoarele teste de tragere nu reprezintă doar o procedură de evaluare a echipamentelor, ci și un pas crucial în vederea finalizării prevederilor contractului pentru apărarea dintre România și Coreea de Sud. Această relație înfloritoare, construită pe o bază de discuții și negocieri încă de anul trecut, se întinde pe diverse domenii ale activității în domeniul armamentului. Se preconizează că parteneriatul va merge dincolo de achiziţia tancurile K2 și va include negocieri privind sistemele de rachete de atac și de apărare, printre alte tehnologii militare de către România este interesată.

Această potențială achiziție semnalează o schimbare majoră în strategia de apărare a României, care vizează nu numai modernizarea forțelor sale, ci și aprofundarea parteneriatelor strategice. Colaborarea cu Coreea de Sud reflectă o tendință mai largă a națiunilor europene de a-și diversifica achizițiile în domeniul apărării pentru a-și spori pregătirea militară și interoperabilitatea la standardele NATO.

 

Obuziere de ultimă generație pentru Armata României

 

Pe 26 februarie, presa din Coreea anunța că România urmează să semneze, în lună martie, contractul pentru achiziția de obuziere autopropulsate K9 Thunder.

Publicația The Korea Economic Daily scria atunci că în martie se va semna contractul dintre Hanwha Aerospace și România pentru livrarea de obuziere autopropulsate de 155 mm de tip K9 Thunder.

Potrivit sursei citate contractul se ridică la 1 trilion de woni, adică aproximativ 751 de milioane de dolari. Va fi primul acord dintre Hanwha și România, mai precizează presa din Coreea.

Informația venea să confirme ceea ce DefenseRomania a scris încă de la începutul anului, când anunța în exclusivitate că țara noastră a făcut un pas mare pentru înzestrarea cu obuziere de ultimă generație K9 Thunder. Coreenii de la Hanwha au spus „da” tuturor condițiilor din program.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel