România își va repara viitoarele tancuri Abrams în Polonia, care intră direct în top 4 state cu cele mai multe tancuri Abrams din lume

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
Tancuri americane Abrams. Foto: US Army
Tancuri americane Abrams. Foto: US Army

România va achiziționa 54 de tancuri americane Abrams aflate în uzul Armatei Statelor Unite ale Americii. Procesul de reparații se va face însă în Polonia, stat care se află în plin proces de dezvoltare a unui hub pentru mentenanța Abrams.

În cadrul unui eveniment dedicat apărării care a avut loc în Polonia, unul din vicepreședinții gigantului american General Dynamics Land Systems a salutat intrarea Poloniei în rândul statelor care operează tancuri Abrams. S-au discutat direcții ale programului, dar, foarte important, potrivit publicației poloneze Defence 24 au fost prezentate date preliminare privind construirea unui centru de service a tancurilor Abrams pe teritoriul Poloniei. În proces e implicată și industria de apărare din Polonia.

Potrivit sursei citate această cooperare vizează nu numai tancurile Abrams cu care va fi dotată Armata Poloniei, dar și tancurile aflate în dotarea Armatei SUA care sunt dislocate pe teritoriul polonez, dar și cele ale altor state, polonezii dând exemplul României. Implementarea unui astfel de centru va transforma Polonia într-un hub pentru tancurile americane Abrams. Centrul va deservi reparațiilor și echipamentelor auxiliare precum podurile mobile utilizate de tancurile Abrams.

În cadrul programului „Tanc principal de luptă”, Ministerul Aprării Naționale al României a demarat procedurile privind achiziția a 54 de tancuri Abrams americane. Achiziția se va face prin procedură G2G (Guvern la Guvern).

DefenseRomania a anunțat cu câteva luni înainte că alegerea României va fi Abrams, existând chiar o scrisoare de intenție pe care România a semnat-o în vederea acestei achiziții. La momentul respectiv, nu existau informații despre numărul tancurilor.

Generalul Teodor Incicaș a fost primul oficial al Armatei României care a  precizat că Abrams va fi achiziționat la nivel de batalion. 

 

Polonia intră direct în top 4 state cu cele mai multe tancuri Abrams din lume

 

2. Tanc ameri... (abrams_62239100.jpg)

Tanc american Abrams. Foto: US Army

Polonia a anunțat oficial două pachete privind achiziția de tancuri americane Abrams. Ultimul anunț vizează 116 tancuri aflate în uz. Achiziția vine însă după semnarea contractului pentru cele 250 de Abrams în cea mai modernă versiune - Abrams M1A2 SEPv3. 

După acest al doilea lot de 116 tancuri, Polonia va deveni unul din principalii utilizatori de Abrams, fiind la un pas să depășească Arabia Saudită. 

Cele mai multe tancuri Abrams sunt deținute evident de SUA, peste 8.000 de tancuri în toate versiunile aflate în serviciul tuturor structurilor de forță, și de Egipt, care deține peste 1.300 de astfel de tancuri americane.

Forțele Armate Poloneze au optat pentru cea mai modernă variantă a tancului american M1A2 SEPv3, dotată cu celebrul sistem de protecție Trophy. 

Sistemul activ de protecţie Trophy detectează focul inamic, calculează unghiul şi timpul de impact şi lansează o ploaie de alice asupra proiectilului. Raza de acţiune este mică pentru a nu pune în pericol infanteria, iar sistemul este eficient împotriva rachetelor anti-tanc, a RPG-urilor şi a altor proiectile similare.

CITEȘTE ȘI: Știai că: România intenționa să achiziționeze 200 de tancuri Abrams. Până la urmă tancurile SUA vor înlocui T-55, iar TR-85 rămân în dotare

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel