România intenționează să intre în achiziția comună a sistemelor Mistral 3 condusă de Franța. Discuții confirmate cu concernul european MBDA

Sistem de apărare antiaeriană MBDA Mistral 3, integrat pe un blindat Vamtac 4x4, prezentat de gigantul european în cadrul expoziției Eurosatory 2022 de la Paris. Sursă foto: DefenseRomania
Sistem de apărare antiaeriană MBDA Mistral 3, integrat pe un blindat Vamtac 4x4, prezentat de gigantul european în cadrul expoziției Eurosatory 2022 de la Paris. Sursă foto: DefenseRomania

Nevoia sistemelor antiaeriene cu rază scurtă și foarte scurtă de acțiune a devenit tot mai clară în ultimele săptămâni, în urma atacurilor ruse de la Gurile Dunării, care au dus la criza din aceste zile când componente ale dronelor kamikaze rusești au căzut pe teritoriul României. 

O soluție în vederea realizării unor capabilități de înzestrare cu sisteme antiaeriene cu rază scurtă și foarte scurtă de acțiune ar fi o achiziție comună a sistemelor de ultimă generație combat proven Mistral 3, produse de gigantul european MBDA.

Și se pare că există numeroase indicii care duc către Mistral 3, despre care și DefenseRomania a scris pe larg de-a lungul timpului.

În presa din SUA, în speță pentru publicația Defense News, un oficial din cadrul Ministerului Apărării Naționale din România (MApN) a declarat că țara noastră e interesată de achiziția în comun a sistemelor Mistral 3, program condus de Franța. 

 

Concernul european MBDA confirmă discuțiile cu România privind Mistral 3

 

2. Sistem de ... (mistral-3-mbda_72780100.jpg)

Sistem de apărare antiaeriană MBDA Mistral 3, integrat pe un blindat Vamtac 4x4, prezentat de gigantul european în cadrul expoziției Eurosatory 2022 de la Paris. Sursă foto: DefenseRomania

În acest moment din programul comun de achiziție fac parte cinci state: Franța, Belgia, Ungaria, Estonia și Cipru. Un alt stat se va alătura oficial programului, dar MBDA nu a dorit să îi furnizeze încă numele. Astfel, România ar putea fi al șaptelea stat care intră în achiziția comună de Mistral 3.

Mai mult, oficiali ai concernului european MBDA au confirmat pentru Defense News discuțiile cu România. „MBDA este conștientă de interesul României de a se alătura acestui program comun de achiziție. Suntem angajați în discuții cu partea română”, a precizat Julien Watelet, purtător de cuvânt al MBDA.

Materialul din presa americană confirmă ceea ce DefenseRomania scria încă din această vară. Atunci, în cadrul unui briefing, Arnaud Rousset Vice-President Europe MBDA, ne-a precizat că România are ușa deschisă în achiziția comună de Mistral 3 iar țara noastră este „candidatul perfect”.

În cazul în care România va intra în această achiziție comună, ea va beneficia de livrări rapide ale Mistral 3. În 2024 MBDA se așteaptă ca producția Mistral 3 să fie dublată.

Însă un avantaj major al programului de achiziție comună e faptul că el se desfășoară în baza programul european EDIRPA.

EDIRPA reprezintă un acord major în cadrul Uniunii Europene care permite statelor ce achiziționează tehnică militară în comun să primească o parte din fonduri înapoi.

 

România e interesată de achiziția de sisteme SHORAD/VSHORAD

 

3. Mistral 3,... (mistral_3_mbda_37487200.jpg)

Mistral 3, sursă foto: MBDA

Țara noastră are în plan demararea programului SHORAD/VSHORAD care constă în înzestrarea cu sisteme antiaeriene cu rază scurtă și foarte scurtă de acțiune.

Programul vizează achiziţia a 16 sisteme integrate de arme SHORAD/VSHORAD pentru Forţele Aeriene şi a 9 sisteme de arme SHORAD şi 16 sisteme VSHORAD pentru Forţele Terestre, inclusiv a suportului logistic şi a echipamentelor specifice de instruire şi antrenament. În total 41 de sisteme cu un cost estimativ al programului de peste 4 miliarde de euro.

Programul SHORAD/VSHORAD e crucial în ceea ce privește apărarea apărarea stratificată a României și va completa achiziția de sistemelor cu rază lungă de acțiune.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel