România a anulat contractul corvetelor. Sfârșit de drum în epopeea „Corveta multifuncțională”

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Gowind 2500, imagine concept sursă foto: Naval Group
Gowind 2500, imagine concept sursă foto: Naval Group

Breaking news! România a anulat contractul „Corveta multifuncțională” - cunoscut mai pe scurt contractul corvetelor. Navele ar fi trebuit să fie produse de compania franceză Naval Group.

Potrivit surselor DefenseRomania din industria de apărare, România a anulat contractul „Corveta multifuncțională”.

Procedura a fost anulată, astfel încât nu se va trece la oferta următorului clasat în licitație.

UPDATE: Informația publicată de site-ul nostru a fost confirmată în urmă cu puțin timp și de MApN.

„Autoritatea contractantă din Ministerul Apărării Naționale a aprobat luni, 7 august, anularea procedurii specifice aferente Programului de înzestrare esențial "Corvetă multifuncțională", propusă prin raport de comisia de evaluare constituită în baza HG nr. 48 din 15 februarie 2018.

Decizia de anulare a procedurii specifice a fost luată în baza dispozițiilor secțiunii B.I, punctul 4, literele f) și g), coroborat cu dispozițiile secțiunii B.II, litera c), punctul 10, din HG nr. 48/2018, întrucât ofertantul declarant câștigător nu a semnat acordul-cadru în termenele solicitate de autoritatea contractantă și nu au fost identificate fondurile necesare declarării ca fiind câștigător a operatorului economic de pe locul următor.

Decizia anulării procedurii specifice a fost comunicată celor trei ofertanți marți, 8 august”, confirmă Ministerul Apărării Naționale pentru DefenseRomania

De precizat că la mijlocul lunii iunie Ministerul Apărării Naționale (MApN), prin vocea ministrului Angel Tîlvăr, a dat un ultimatul în vederea semnării contractului „Corveta multifuncțională”.

 

Telenovela celor 4 corvete românești. Contractul trebuia semnat de acum patru ani

 

2. Gowind 250... (gowind-2500-naval-group_17909700.jpg)

Gowind 2500, sursă foto: Naval Group

În 2019 Asocierea dintre Șantierul Naval Constanța și francezii de la Naval Group a fost declarată câștigătoare în licitație. Ar fi trebuit construite 4 corvete de tip Gowind 2500, în România. 

Potrivit datelor oficiale din program, „navele vor fi construite în România în decurs de șapte ani, în baza unui transfer de tehnologie pentru construcţia, dotarea şi mentenanţa corvetelor”. Mai mult, prima navă ar trebui livrată la doar trei ani de la semnarea contractului.

Doar că disensiunile majore de ordin financiar din Asociere, coroborat cu criza pandemică, au făcut imposibilă ajungerea la un consens și semnarea acordului. Ministerul Apărării Naționale a prelungit de mai multe ori termenul în care așteaptă Asocierea să semneze, pe tot parcursul anului 2022. Desigur, acest lucru nu s-a întâmplat. 

Licitația a fost demarată după ce în 2016 contractul a fost inițial alocat companiei olandeze Damen, prezentă în România la Șantierul Naval Galați unde construiește deja nave de luptă pentru forțe navele din întreaga lume. Olandezii au oferit României corvete Sigma 10514.

Alegerile legislative au adus la vremea respectivă o nouă arhitectură a Parlamentului care a obținut anularea acordului direct și desemnarea câștigătorului în urma unei licitații.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel