România, scenariu de război cu sute de victime. Florentina Ioniţă-Radu: Fiecare minut este important

Mihai Ciobanu |
Data publicării:
EXCLUSIV

General-maior medic, conf. univ. dr. Florentina Ioniţă-Radu, comandantul Spitalului Militar Central "Carol Davila" a vorbit, în cadrul unui interviu acordat Defense Romania, despre provocările cărora trebuie să le facă faţă, în prezent, medicina militară.

Florentina Ioniţă-Radu, comandantul Spitalului Militar Central, a vorbit, în cadrul interviului acordat Defense Romania, despre provocările cărora trebuie să le facă faţă medicina militară în contextul în care războiul modern implică - după cum au demonstrat evenimentele din ultimii ani - situaţii grave, cu zeci, sute de victime, produse în marile aglomerări urbane ca urmare a unor atentate. Un scenariu similar a fost pus în aplicare în cadrul exerciţiului Vigurous Warrior, desfăşurat în România.

"În acest caz, simularea a luat în calcul 200 de victime. E greu de spus ce se va întâmpla într-un caz real, pentru că nu ştii unde se întâmplă şi cui se adresează. Dar, după cum vedeţi, s-a schimbat paradigma războiului, pentru că ultimele atentate au fost la nivelul aglomerărilor urbane: ne aducem aminte de Paris, de Nisa, lucrurile se întâmplă aşa acum şi automat implică un număr foarte mare de victime în funcţie de gradul de aglomerare.

Foarte important e că trebuie realizat cu acuraţele triajul la faţa locului: căutarea victimelor, identificarea şi trierea lor, pentru că acordarea codului de urgenţă este foarte importantă: dacă e cod roşu îl transporţi imediat la spital, dacă are coduri mai mici, deja lucrurile se pot etapiza şi aici este marea artă a trierii iar medicii de la Spitalul Militar au experienţă şi au participat la exerciţii anterioare în teatre de operaţii. E foarte important să triezi victima şi să ştii unde să o transporţi pentru că este, până la urmă, lupta pentru viaţă iar minutele sunt foarte importante", a explicat Florentina Ioniţă-Radu.

Cel mai mare exerciţiu cu focus medical din istoria Alianţei Nord-Atlantice

 

Vigorous Warrior 19 - VW19, cel mai mare exerciţiu cu focus medical din istoria Alianţei Nord-Atlantice, s-a desfăşurat în perioada 1-15 aprilie în mai multe unităţi ale Armatei României, pe cele trei componente - terestră (activităţi au loc, în majoritate, la Centrul Naţional de Instruire Întrunită "Getica" din Cincu), aeriană (în Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii) şi navală (în zona Constanţa şi la Marea Neagră). De asemenea, în Bucureşti au fost organizate mai multe secvenţe ale exerciţiului.

Potrivit MApN, exerciţiile Vigorous Warrior sunt singurele exerciţii medicale ale NATO, organizate o dată la doi ani de CO MILMED COE şi o naţiune gazdă voluntară.

VIDEO: 

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel