Republica Moldova insistă asupra retragerii trupelor ruse din Transnistria: Exerciţiile efectuate de către GOTR sunt ilegale

DefenseRomania Team |
Data publicării:

Ministrul de externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, vicepremier, a reiterat miercuri apelul Chişinăului către Federaţia Rusă de a-şi retrage trupele din Transnistria, apreciind că exerciţiile efectuate la 25 ianuarie de către Grupul Operaţional al Trupelor Ruse (GOTR) ce staţionează în regiunea transnistreană contravin legislaţiei republicii şi tensionează şi mai mult situaţia regională, relatează Ziarul Naţional din Chişinău.

Într-o conferinţă de presă, Nicu Popescu a subliniat că trupele ruse staţionează ilegal pe teritoriul Republicii Moldova. "Suntem pentru continuarea dialogului, dar pornim de la faptul că prezenţa trupelor ruseşti pe teritoriul nostru contravine obligaţiilor internaţionale ale Federaţiei Ruse şi legislaţiei noastre naţionale", a afirmat el.

"Prezenţa însăşi şi acţiunile lor, inclusiv aceste exerciţii militare efectuate contravin legislaţiei moldovene. Nu sunt nişte acţiuni care ajută la calmarea situaţiei regionale şi evident că sunt contraproductive", a spus şeful diplomaţiei moldovene, citat de Ziarul de Gardă.

În 25 ianuarie, GOTR - creat pe rămăşiţele Armatei a 14-a a URSS şi care nu face parte din contingentul rusesc de menţinere a păcii în Transnistria - a efectuat exerciţii de pregătire de luptă, simulând chiar atacuri asupra instituţiilor oficiale de la Chişinău, după cum au relatat mass-media moldovene.

O reacţie a avut şi şefa executivului moldovean, Natalia Gavriliţa, care a anunţat că vicepremierul pentru reintegrare, Oleg Serebrian, va avea o întrevedere joi cu negociatorul din partea regiunii transnistrene, Vitali Ignatiev.

"Pledăm pentru relansarea activităţii grupurilor de lucru care nu s-au întâlnit de ceva timp şi rezolvarea problemelor tehnice care apar", a spus Gavriliţa, menţionând că autorităţile moldovene sunt preocupate de situaţia din regiune. "Chemăm, din nou, la maturitate, înţelegere şi înţelepciune. Pledăm pentru pace şi stabilitate în regiunea noastră", a spus ea.

În regiunea transnistreană staţionează aproximativ 1. 500 militari ruşi în cadrul GOTR, o parte importantă dintre ei sunt locuitori ai regiunii transnistrene care au şi cetăţenia rusă, notează Ziarul de Gardă.

Exerciţiile GOTR intervin pe fondul tensiunilor dintre Rusia şi Occident legat de Ucraina, Moscova comasând zeci de mii de militari şi un număr important de echipamente în ultimele luni la frontiera cu ţara vecină, ceea ce a provocat temeri potrivit cărora Rusia ar pregăti un atac împotriva Ucrainei.

Întrebat cât de reală este o invazie în Ucraina, Nicu Popescu a răspuns că "autorităţile sunt pregătite de orice scenariu".

Serviciul de informaţii al armatei ucrainene susţinuse recent că serviciile speciale ruse ar pune la cale provocări împotriva propriilor militari dislocaţi în Transnistria pentru a da vina pe Ucraina.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel