Cehia a semnat oficial pentru 24 de F-35 și a anunțat când ajunge primul avion. România trebuie să se miște și ea rapid pentru a rămâne în cărți

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Avioane F-35 Lighting II americane, dislocate în Europa. Foto: U.S. Air Force
Avioane F-35 Lighting II americane, dislocate în Europa. Foto: U.S. Air Force

Guvernul Republicii Cehe a semnat luni un acord cu Statele Unite pentru achiziționarea a 24 de avioane de luptă americane F-35, în cadrul unui acord în valoare de aproximativ 150 de miliarde de coroane cehe (6,6 miliarde de dolari), cea mai mare achiziție efectuată de armata cehă.

Ministrul ceh al apărării, Jana Černochová, și ambasadorul SUA, Bijan Sabet, au semnat un memorandum de înțelegere pentru acest acord. Cehii au semnat, de asemenea, o cerere de ofertă și de acceptare, ultimul pas în finalizarea unui contract între cele două guverne, a precizat Ministerul ceh al Apărării.

"Prin semnarea acestui acord interguvernamental, țara noastră și, de asemenea, armata noastră intră într-o nouă eră", a declarat Černochová.

 

Primul dintre cele 24 de avioane de luptă F-35 ar trebui să fie livrat în 2031, iar restul până în 2035

 

2. F-35 Light... (f-35_09388400.jpg)

F-35 Lightning II. Photo credit: Northrop Grumman

Primul dintre cele 24 de avioane de luptă ar trebui să fie livrat în 2031, iar restul până în 2035. Avioanele americane vor înlocui cele 14 avioane de vânătoare JAS-39 Gripen închiriate din Suedia care sunt folosite în prezent de armata cehă.

Cehii vor plăti aproape 5 miliarde de dolari Statelor Unite pentru avioane, pregătirea piloților, muniție și pentru alte servicii, a declarat anterior Černochová. Banii rămași vor fi folosiți pentru a finanța o modernizare a bazei aeriene Caslav din centrul Cehiei, combustibil și pregătirea personalului, a precizat ea.

,,F-35 este singurul sistem care ne poate ajuta să avem succes pe câmpurile de luptă și care, în caz de nevoie, va reuși să ne apere eficient împotriva agresiunii, împreună cu aliații noștri", a declarat șeful Statului Major General, generalul-locotenent Karel Rehka.

Ministerul ceh a negociat acest acord cu SUA timp de mai bine de un an, în contextul agresiunii militare ruse din Ucraina.

 

România trebuie să se miște rapid pentru a rămâne în cărți privind livrarea F-35. Țara noastră dorește ca la începutul anilor 2030 să primească primul avion

 

3. Machetă a ... (f-35-romania-copy_05694800.jpg)

Machetă a F-35 Lightning II cu cocarda României, prezentată de Lockheed Martin la BSDA 2022. Foto: DefenseRomania

La începutul lunii august 2023, MApN a trimis Parlamentului României cererea de aprobare pentru achiziționare în etapa inițială a 32 de avioane de luptă multi-rol generația a V-a de tip F-35.

Costul estimativ al programului este de 6.5 miliarde de dolari, fără TVA.

La momentul respectiv, Ministrul apărării, Angel Tîlvăr, a precizat că ,,se face primul pas pentru dotarea Forțelor Aeriene Române cu o capabilitate de ultimă generație care va oferi României un statut consolidat în arhitectura de securitate pe Flancul Estic și în regiunea Mării Negre”.

În etapa a doua țara noastră intenționează să achiziționeze încă 16 avioane F-35.

Potrivit estimărilor, primele F-35 românești vor ajunge în țara noastră în primii ani ai deceniului 2030. Iar dacă urmărim calendarul cehilor, contractul ar terbui semnat anul acesta sau cel mai târziu anul viitor.

CITEȘTE ȘI: Anul în care România a bătut recordul. F-35 detronează Patriot și devine cel mai scump program din istoria Armatei României

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel