”Repetă experimentele naziștilor”. Zaharova scoate artileria grea și pune presiune pe guvernul pro-occidental de la Chișinău

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Ministerul Apărării din Republica Moldova
Foto: Ministerul Apărării din Republica Moldova

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a luat la țintă Moldova. Potrivit acesteia, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, repetă pașii naziștilor, când introduce limba română în țară. Zaharova a declarat acest lucru într-un interviu amplu pentru agenția TASS publicat joi. Metoda nu este una nouă. Rusia a răspândit o retorică similară chiar înainte de izbucnirea conflictului din Ucraina.

Diplomația rusă folosește la maxim mijloace desprinse din manualul sovietic de subversiune. Așa cum anticipau și unii experți citați de către DefenseRomânia, presiunea Moscovei se va adânci tot mai mult.

Iată un exemplu de cum folosește Kremlinul arma etnicilor ruși oprimați, persecutați, marginalizați de guvernul de la Chișinău.

„Uite ce face Sandu. Într-o secundă, limba moldovenească a fost schimbată în română cu o singură lovitură de stilou a guvernului Sandu. Ce este acesta dacă nu un element de genocid al unei națiuni? E fără precedent”, a spus Zaharova.

Comparația diplomatului rus merge mai departe, într-un scenariu similar cu teoria privind ”naziștii Kievului”.

„În ceea ce o privește pe Sandu, cred că este comparabil cu experimentele celui de-al Treilea Reich. Atunci au experimentat acolo cu naționalitatea oamenilor, cu limba lor. În literatura documentară și în istorie, a fost descris modul în care al Treilea Reich i-a forțat pe jurnalişti să folosească un font diferit”, a spus Zaharova într-un interviu pentru TASS, citat de Institutul pentru Studierea Războiului.

Halucinațiile Zaharovei se adâncesc și leagă acțiunile Chișinăului cu teoria rasială, în care arienii trebuiau să aibă o anumită formă a craniului, a nasului etc., și cu eugenia, „care apoi a luat amploare” în Moldova.

 

De ce e deranjată Moscova atât de mult?

„Într-o secundă, pur și simplu pentru că se arată ca o propagatoare a acelorași idei naziste și concepții filozofice pentru care o plătește Occidentul, ea (Maia - n.r.) îi va lipsi pe oameni de limba lor și o va redenumi română”.

Zaharova face referire la faptul că anul trecut Parlamentul Republicii Moldova a adoptat o lege care desemnează limba română drept limbă națională și declară inexistența limbii moldovenești.

”Cred că este comparabilă fie cu politicile celui de-al treilea Reich, fie cu modul în care colonialiștii au părăsit Africa”, a spus purtătoarea de cuvânt. „Apoi au început să facă sondaje și să transforme moldovenii în români”, a adăugat ea.

Potrivit acesteia, însă, președintele moldovean nu va reuși: „Sandu va pleca, va rămâne o pată întunecată în istoria Moldovei, dar va rămâne limba, va rămâne cultura, va rămâne identitatea moldovenilor ca națiune" .

 

Eforturile Rusiei de a destabiliza Moldova

Proteste organizate, în 2023, în Republica Moldova / Sursa: Partidul Şor

Declarațiile lui Zaharova se încadrează în eforturile Rusiei de a submina Moldova, un model pe care l-a folosit și în Ucraina. Kremlinul încearcă să găsească grupuri din populație care ar putea fi nemulțumite și să le întoarcă împotriva guvernului.

În același timp, Moscova profită de faptul că aceste grupuri vorbesc rusă. În etapa următoare, Kremlinul inițiază acțiuni de sprijinire a acestor grupuri, așa-zisa protejare a etnicilor persecutați.

Etnicii ”persecutați” au țipat deja în fața ”comunității internaționale”. La începutul anului, în Transnistria, Adunarea de toate Stările a emanat o declarație prin care solicita Rusiei sprijin în fața măsurilor Chișinăului, văzute de separatiști drept acțiuni de oprimare a etnicilor ruși.

Amintim și de o altă problemă în Republica Moldova - doamna Guțul, bașkanul Gagauziei, care adâncește relațiile cu Rusia și face apel la secesiune.

În Moldova, pe lângă Transnistria separatistă, Rusia se concentrează și pe regiunea autonomă Găgăuzia din sudul țării. Când noua șefă a Găgăuziei, Evghenia Guțul, aleasă anul trecut, a venit la tribuna din Piața Roșie, de unde a urmărit parada militară. Agenția TASS i-a dedicat un material întreg în știrile sale online, scrie ISW. 

În ultimele luni, Guțul s-a întâlnit în mod repetat cu oficiali ruși de rang înalt, inclusiv cu președintele Vladimir Putin. Rusia i-a promis tot felul de sprijin, inclusiv financiar. Prezența în Rusia a lui Ilan Șor arată cât de multă atenție acordă Rusia Moldovei și cum va încerca să influențeze rezultatul alegerilor din țară și să deturneze țara de la aderarea la UE.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel