Regatul Arabiei Saudite a executat trageri cu lansatoarele rusești de rachete termobarice TOS-1A “Solntsepyok"

Nicolae Iordan |
Data actualizării: | Data publicării:

Pe 21 aprilie, pe rețelele de socializare, au fost postate mai multe videoclipuri cu Forțele Terestre saudite executând trageri de noapte cu lansatoare rusești de rachete termobarice TOS-1A "Solntsepyok" ("Soarele Arzător").

Un sistem TOS-1A "Solntsepyok", dislocat în zona deșertului, a lansat cinci rachete neghidate de calibru 220 mm cu focoase termobarice. Armata saudită a informat că trageri cu astfel de sisteme au avut loc și pe timp de zi.

Mass-media din Arabia Saudită au relatat că armata saudită a fost înzestrată cu lansatoare de rachete TOS-1A "Solntsepyok" la începutul anului 2019, în baza unui acord semnat de Moscova și Ryad în anul 2017.

Arabia Saudită a devenit a șaptea țară care a achiziționat acest lansator de rachete cu 24 de țevi, considerat unul dintre cele mai distructive sisteme tactice de luptă.

Sistemul a folosit o platformă de tanc T-90S, cu un motor de 1000 CP, și dispozitive interne de protecție dinamică. Acesta are o viteză de 60 km/h, un echipaj format din trei militari, iar raza de lansare a rachetelor de 220 mm este de aproximativ 6.000 de metri. Sistemul poate fi utilizat în condiții de temperatură de până la +50 grade Celsius.

Comentariul autorului: Între timp, la sfârșitul anului trecut, armata rusă a anunțat introducerea în serviciu a sistemului TOS-2 “Tosochka”, cu 18 tevi, considerat mai mobil și mai precis. Acesta este instalat pe camionul blindat cu trei osii Ural-63706 “Tornado-U” și va înlocui variantele anterioare TOS-1 “Buratino” și TOS-1A “Solntsepek”. De asemenea, rușii au declarat că noile lansatoare sunt capabile să facă marșuri de mare viteză pe sute și chiar mii de kilometri, spre deosebire de variantele pe șasiul de tanc a căror utilizare era limitată la 300 de ore, și că pot fi aeropurtate cu ușurință.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel