Regatul Arabiei Saudite a executat trageri cu lansatoarele rusești de rachete termobarice TOS-1A “Solntsepyok"

Nicolae Iordan / 21 apr 2021 / 16:48

Pe 21 aprilie, pe rețelele de socializare, au fost postate mai multe videoclipuri cu Forțele Terestre saudite executând trageri de noapte cu lansatoare rusești de rachete termobarice TOS-1A "Solntsepyok" ("Soarele Arzător").

Un sistem TOS-1A "Solntsepyok", dislocat în zona deșertului, a lansat cinci rachete neghidate de calibru 220 mm cu focoase termobarice. Armata saudită a informat că trageri cu astfel de sisteme au avut loc și pe timp de zi.

Mass-media din Arabia Saudită au relatat că armata saudită a fost înzestrată cu lansatoare de rachete TOS-1A "Solntsepyok" la începutul anului 2019, în baza unui acord semnat de Moscova și Ryad în anul 2017.

Arabia Saudită a devenit a șaptea țară care a achiziționat acest lansator de rachete cu 24 de țevi, considerat unul dintre cele mai distructive sisteme tactice de luptă.

Sistemul a folosit o platformă de tanc T-90S, cu un motor de 1000 CP, și dispozitive interne de protecție dinamică. Acesta are o viteză de 60 km/h, un echipaj format din trei militari, iar raza de lansare a rachetelor de 220 mm este de aproximativ 6.000 de metri. Sistemul poate fi utilizat în condiții de temperatură de până la +50 grade Celsius.

Comentariul autorului: Între timp, la sfârșitul anului trecut, armata rusă a anunțat introducerea în serviciu a sistemului TOS-2 “Tosochka”, cu 18 tevi, considerat mai mobil și mai precis. Acesta este instalat pe camionul blindat cu trei osii Ural-63706 “Tornado-U” și va înlocui variantele anterioare TOS-1 “Buratino” și TOS-1A “Solntsepek”. De asemenea, rușii au declarat că noile lansatoare sunt capabile să facă marșuri de mare viteză pe sute și chiar mii de kilometri, spre deosebire de variantele pe șasiul de tanc a căror utilizare era limitată la 300 de ore, și că pot fi aeropurtate cu ușurință.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy