Recep Tayyip Erdogan l-a primit din nou pe şeful guvernului libian

Eduard Pascu |
Data publicării:

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan l-a primit, pentru a doua oară în mai puţin de o lună, pe şeful Guvernului libian de uniune naţională (GNA), Fayez al-Sarraj, la câteva zile după ce evocase trimiterea de trupe turce în Libia în sprijinul acestuia, transmite AFP, preluat de Agerpres.

Întâlnirea, desfăşurată cu uşile închise, nu a figurat pe agenda publică a preşedintelui turc. Ea a avut loc la Palatul Dolmabahçe, situat pe malul european al Istanbulului, a anunţat preşedinţia turcă, fără alte precizări.

La precedenta întâlnire, derulată pe 27 noiembrie, tot la Istanbul, cei doi au semnat un acord controversat de delimitare maritimă şi un altul de cooperare în materie de securitate, ce autorizează trimiterea unui eventual ajutor militar turc. Acest din urmă text a fost introdus sâmbătă seara în parlament pentru a fi dezbătut şi ratificat.

Erdogan a declarat încă de marţi că Turcia este pregătită să desfăşoare trupe în Libia pentru a sprijini GNA dacă acesta, confruntat cu asaltul forţelor rivale ale mareşalului Khalifa Haftar, i-o va solicita.

Întrebat duminică cu privire la acest subiect la postul de televiziune A Haber, Erdogan s-a limitat să declare că 'Turcia va decide singură ce iniţiativă să ia' în cazul unei cereri de trimiteri de trupe în Libia. 'Am spus deja că suntem pregătiţi să acordăm orice fel de ajutor Libiei', a adăugat el.

Semn al apropierii dintre cele două ţări, Ankara a anunţat sâmbătă că libienii cu vârste de sub 16 ani şi peste 55 de ani vor putea intra de acum încolo în Turcia fără viză.

Libia este scena unui conflict între GNA, recunoscut de ONU şi sprijinit de Turcia şi de Qatar, şi mareşalul Haftar, omul forte din estul libian, susţinut de Egipt şi de Emiratele Arabe Unite, doi rivali regionali ai Ankarei.

Acordul maritim încheiat la sfârşitul lunii noiembrie între Turcia şi Libia a fost condamnat puternic de mai multe state, printre care Grecia şi Republica Cipru, pentru faptul că permite Ankarei să revendice drepturi asupra unor vaste zone în Mediterana de Est, bogată în resurse de hidrocarburi.

După semnarea acordului, guvernul turc a avertizat că va împiedica orice exploatare de hidrocarburi fără autorizaţie din partea sa. În acest context tensionat, Turcia a anunţat sâmbătă că va staţiona drone pe un aeroport situat în partea de nord a insulei Cipru, pe care o ocupă de la invazia sa din 1974.

Vezi și: Turcia este dispusă să trimită trupe terestre în Libia

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel