Turcia este dispusă să trimită trupe terestre în Libia

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:

Ankara este gata să apere guvernul de la Tripoli, anunță The Guardian.

Amenințarea cu ciocniri militare în Mediterana a crescut tot mai mult după ce Turcia și-a arătat disponibilitatea de a trimite trupe în Libia pentru a apăra guvernul recunoscut de ONU al țării.

Guvernul acordului național de la Tripoli sau GNA, se confruntă cu cel mai agresiv atac al trupelor mareșalului Khalifa Haftar, comandantul militar de est al Libiei.

Turcia, aflată deja în divergențe cu SUA și UE pe mai multe teme, a semnat săptămâna trecută un acord de cooperare militară cu GNA care îi permite acestuia din urmă să solicite trupe din Turcia. Acordul, trimis sâmbătă parlamentului turc, prevede o așa-numită forță de reacție rapidă formată din polițiști și militari pentru Libia, precum și o cooperare consolidată în domeniul informațiilor și a apărării.

 

Turcia și Emiratele Arabe Unite au încălcat embargoul ONU

 


Sprijinul turc pentru guvernul GNA condus de Fayez al Serraj s-a limitat până acum la drone și armament, și ar fi o escaladare majoră trimiterea trupelor terestre pentru a apăra Tripoli.

Ministrul de externe al Turciei, Mevlut Cavușoglu, și ministrul Apărării, Hulusi Akar s-au întâlnit cu Serraj cu ocazia unei conferințe diplomatice care a avut loc la Doha, Qatar, la sfârșitul săptămânii. Cavușoglu, vorbind în Doha, a declarat că GNA nu a făcut încă o cerere oficială de trupe, dar a adăugat că „trimiterea de trupe este cea mai simplă cale”.

Forțele aeriene ale mareșalului Haftar, susținute de Emiratele Arabe Unite și Egipt, au bombardat deja aeroportul orașului libian Misrata, un avertisment către Turcia.

Turcia, împreună cu Emiratele Arabe Unite, au fost găsite vinovate de către ONU de încălcarea embargoului pentru armament, dar guvernul turc pare hotărât să nu lase Tripoli să cadă în mâinile lui Haftar.

 

Mercenarii Rusiei sunt în Libia

 

 

Haftar susține că înlătură teroriștii islamiști de la Tripoli. Adversarii săi îl descriu ca un criminal de război care va distruge orice șansă de democrație în Libia. Atacul lui Haftar a fost lansat în aprilie, dar până acum a fost blocat la periferia capitalei. Conflictul deschis pe mai multe fronturi s-a acutizat prin venirea a 200 de mercenari ruși din gruparea Wagner în sprijinul Haftar, o intervenție pe care Serraj o evidențiază pentru a susține sprijinul guvernului său de la Washington.

Serraj s-a întâlnit cu influentul senator republican Lindsey Graham, un confident al președintelui Donald Trump, pentru a avertiza despre intervenția rusă. Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a cerut, de asemenea, ca Putin să ordone trupelor ruse să se retragă.

Ca parte a legăturii dintre Turcia și guvernul de la Tripoli, cele două părți au elaborat, de asemenea, un memorandum de înțelegere pentru realizarea drepturilor de foraj în Mediterană, fapt ce a înfuriat Uniunea Europeană, în special Grecia. Atena spune că acordul exclusiv privind zona economică în vigoare împiedică Grecia să foreze în jurul Cretei.

Vezi și: Turcia se deplasează spre Libia, ochind gazul din Mediterană

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel