Reacţiile Rusiei. Asasinarea lui Zakharchenko şi tensionarea relaţiilor Kiev-Moscova

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Alexander Zakharchenko
EXCLUSIV
Alexander Zakharchenko

SBU, Serviciul de Securitate al Ucrainei nu exclude implicarea serviciilor speciale rusești în asasinarea liderului regiunii separatiste pro-ruse Doneţk, deoarece Zakharchenko ar fi putut deveni pe viitor o povară pentru Rusia, împiedicând unele planuri ale acesteia în Ucraina.

Reacția ministerului rus de externe la asasinarea liderului separatiştilor pro-ruşi, Alexander Zakharchenko, ne arată că Rusia încearcă să-și ascundă marionetele pe care le controlează în regiunea Donbas, a spus purtătorul de cuvânt al Ministerului Ucrainean al Afacerilor Externe, Mariana Betsa, potrivit UNIAN.

,,Reacția rapidă a Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse asupra asasinării lui Zakharchenko mărturisește, cel puțin, încercările Rusiei de a-și acoperi păpușile, pe care le susține și le finanțează", a scris Betsa pe Twitter.

Potrivit presei ruse, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe Maria Zakharova a acuzat "regimul de la Kiev" pentru asasinarea lui Alexander Zakharchenko.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat vineri că uciderea lui Alexander Zakharchenko, liderul rebelilor separatişti din estul Ucrainei este un act „crud”, menit să destabilizeze pacea fragilă din zonă, relatează Reuters.

Vladimir Putin nu a acuzat guvernul Ucrainei de orchestrarea atacului mortal. Acesta a trimis condoleanţe familiei lui Zakharchenko.

Forţele militare din Donetk, care beneficiază de suport politic şi militar din partea Rusiei, s-au grăbit să raporteze arestarea unui "grup de sabotori ucraineni" ca urmare a exploziei care l-a ucis pe liderul regiunii separatiste pro-ruse Doneţk, Alexander Zaharcenko.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse, Maria Zakharova, declară că "există toate motivele să credem" că partea ucraineană se află în spatele uciderii liderului "Republicii Populare Donetsk", Alexander Zakharchenko.

„În Donetsk, șeful Republicii Populare Donetk, Zakharchenko, a fost ucis într-un act terorist. Există toate motivele să credem că regimul de la Kiev se află în spatele uciderea lui, așa cum a folosit în mod repetat metode similare pentru a elimina dizidenții și adversarii’’, a declarat Maria Zakharova, pentru agenţia rusă de ştiri TASS.

Ea a continuat să spună că "în loc să îndeplinească acordurile de la Minsk" și căutând modalități de a rezolva ceea ce ea a numit un "conflict intern", "partidul de război din Kiev pune în aplicare scenariul terorii, exacerbând situația deja dificilă din regiune".

Între timp, așa numitele forțe de securitate ale "Republicii Populare Doneţk" au raportat despre arestarea unor "sabotori ucraineni" pe care militanții îi consideră ca fiind responsabili pentru asasinarea lui Alexander Zakharchenko.

Mai mulți oameni, sabotorii ucraineni și persoane apropiate acestora, au fost reţinute deoarece sunt suspectate car ar fi pus la cale atentatul care l-a ucis Zakharchenko, după cum a raportat Interfax, menţionând surse locale din Doneţk.

În același timp, la 28 august, cu trei zile înainte ca Zakharchenko să fie ucis, analistul militar ucrainean Yuriy Karin a declarat că Kremlinul va numi probabil pe cineva mai potrivit pentru viitoarele negocieri cu Ucraina, în locul de șefului "Republicii Populare Doneţk" (DPR).

"Potrivit datelor recent primite de grupul de analiză al Rezistenței Informaționale, Kremlinul va numi un candidat mai convenabil în locul lui Zakharchenko în următoarele săptămâni, va fi o persoană pregătită special pentru a ajunge la o înțelegere cu un nou președinte ucrainean, pro-rus, adică va fi o figură fără un trecut rău, fără cazier judiciar și fără să aibă mâinile pătate cu sânge ", a spus Karin.

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a confirmat moartea lui Zaharchenko și a sugerat că moartea lui ar putea fi rezultatul conflictelor interne între militanții din Doneţk, legate în primul rând de redistribuirea întreprinderilor confiscate în perioada 2014-2018. În plus, SBU nu exclude implicarea serviciilor speciale rusești, deoarece Zakarienko ar fi putut deveni o povară care le putea împiedica planurile, potrivit UNIAN.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel