„Războiul unei generații”. Morawiecki: După căderea comunismului Rusia a stat la pândă. Dacă Ucraina cade riscăm un război mondial

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Forțele terestre ale Forțelor Armate ale Ucrainei, facebook
Foto: Forțele terestre ale Forțelor Armate ale Ucrainei, facebook

Polonia este tot mai convinsă că Rusia, dacă va ocupa Ucraina, va ataca NATO.

”Putin nu se va opri în Ucraina. Sunt absolut sigur de asta”, a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki, marți seara, la Washington.

Înaltul oficial polonez a început, pe 11 aprilie, o vizită de trei zile în Statele Unite, unde a purtat discuții inclusiv cu vicepreședintele american Kamala Harris.

La conferința de presă comună de marți seara, Morawiecki a vorbit despre faptul că Varșovia și Washingtonul evaluează în mod similar principalele amenințări globale, iar una dintre acestea este agresiunea Rusiei asupra Ucrainei care, pe lângă problemele grave de securitate create, destabilizează întreaga economie mondială.

 

Rusia a stat la pândă după căderea comunismului

 

2. Foto: Mini... (tanc-ucraina-general-staff_75524000.jpg)

Foto: Ministerul ucrainean al Apărării

”Mulți americani se pot întreba de ce agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei este atât de importantă și pentru America, pentru că este importantă - este extrem de importantă pentru Europa. Asta este - asta este clar. Dar de ce și pentru America? Răspunsul este: atacul Rusiei asupra Ucrainei este doar începutul. 

Consecințele acestui război au ajuns deja în SUA. Știu că, la fel ca și în Polonia, multe familii americane suferă de inflație – post-pandemie, post-criză energetică – și, așa cum o numim, „Putinflație” – inflație declanșată de atacul rusesc asupra Ucrainei”, a subliniat Morawiecki.

Polonia consideră că Rusia nu a renunțat, după sfârșitul Războiului Rece, la planurile sale de controlare a Europei.

”Și după căderea comunismului, Rusia a stat la pândă timp de aproape trei decenii. Dar renașterea imperialismului rus este un prevestitor - un prevestitor al unui nou Război Rece. Dacă nu apărăm Ucraina, riscăm un conflict global, o criză globală de proporții greu de imaginat.

 

Rusia nu se va opri la Ucraina în cazul unei victorii militare

 

3. Foto: Гене... (ucraina-soldat-rusia-razboi_26397900.jpg)

Foto: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Putin nu se va opri în Ucraina. Sunt absolut sigur de asta. Acesta este motivul pentru care toate cele trei națiuni trebuie să se unească și să oprească Rusia înainte de a fi prea târziu”, a declarat Morawiecki.

Polonia intenționează să-și asume un rol de lider în asigurarea securității europene. 

”Vechea Europa a crezut într-un acord cu Rusia, iar vechea Europa a eșuat. Dar există o nouă Europă – Europa care își amintește ce a fost comunismul rus. Și Polonia este liderul acestei noi Europe.

Polonia vrea să devină piatra de bază a securității europene și suntem pe drumul cel bun. Polonia crește cheltuielile pentru apărare în acest an chiar și cu 4% din PIB, ceea ce urma să fie una dintre cele mai mari alocări procentuale, dintre țările NATO”, a declarat premierul polonez.

Contribuția Poloniei la securitatea europeană va consta, în primul rând, într-o armată bine înzestrată și pregătită. 

”Polonia cumpără noi tancuri Abrams, avioane de luptă F-35, sisteme de rachete cu lansare multiplă HIMARS din Statele Unite. Și suntem foarte mulțumiți de asta. Suntem foarte mulțumiți de asta pentru că ne dorim ca sistemele noastre de apărare să fie interoperabile cât mai mult posibil cu ale dumneavoastră. Este foarte important.

Polonia vrea să construiască cea mai puternică armată din Europa. De aceea dorim să cooperăm cu cea mai avansată industrie de apărare din lume, care este industria americană. Și Polonia crede că doar o alianță transatlantică puternică este răspunsul la acest spectru al imperialismului, colonialismului și naționalismului - și al întregului imperialism, nu numai Rusia”, a declarat premierul polonez.

 

Risc privind divizarea statelor occidentare aliate în susținerea Ucrainei

 

4. Situația p... (harta-front-ianuarie-2023_80097200.png)

Situația pe frontul din Ucraina la mijlocul lunii ianuarie 2023. Foto: Al Jazeera

Morawiecki a atras atenția și asupra riscului de divizare între națiunile europene, încă existând diferențe, atât de percepție a pericolului rusesc, cât și de abordare a modului de răspuns la această criză.

”Unii politicieni europeni, trădați de ursul rus, caută o înțelegere cu alții, dar aceasta este calea prin care se urmărește divizarea Occidentului. Trebuie să ne protejăm națiunile de propaganda rusă. Trebuie să ne protejăm împotriva infiltrărilor.

Recent am reușit să spargem o rețea de spionaj rusească. Sunt foarte activi în toată Europa, iar propaganda rusă este enormă.

Unii prevăd sfârşitul civilizaţiei occidentale. Și stă în puterea noastră să ne apărăm civilizația. Există o condiție: trebuie să rămânem uniți. Nu vrem și nu avem nevoie de niciun fel de război. Și lucrăm pentru pace, dezvoltare și prosperitate. Și despre asta este jocul geopolitic.

 

„Războiul unei generații”

 

5. Distrugeri... (ucraina-razboi-distrugeri-urbane-rusia_82564700.jpg)

Distrugeri urbane provocate de ocupantul rus în Ucraina. Foto: Administrația prezidențială de la Kiev @OfficialVolodimirZelenski @Володимир Зеленський

Dacă pierdem, următoarea generație — generații de polonezi și americani vor crește în condiții mult mai dificile. De aceea, aș dori să vorbesc cu doamna vicepreședinte despre consolidarea relațiilor noastre – nu numai cele militare, ci și relațiile politice și economice”, a declarat  Morawiecki.

În finalul intervenției sale, premierul polonez a mulțumit SUA pentru sprijinul semnificativ acordat Europei în asigurarea securității.

”Și vreau să vă mulțumesc personal, doamnă vicepreședinte, – întregului guvern american, administrației, președintelui Biden, desigur, și întregii națiuni americane pentru că a sprijinit atât de puternic Europa și pentru că a rămas unită cu noi toți.

Pot doar să spun că, la fel ca în vremurile comunismului, America a devenit din nou o sursă de speranță pentru Europa liberă. Relațiile dintre Polonia și SUA sunt cele mai bune din istorie, dar nimeni nu a spus că am atins apogeul.
 
Cred că războiul din Ucraina nu este doar începutul sfârșitului imperialismului rus, ci, mai presus de toate, începutul renașterii comunității transatlantice”, a declarat Morawiecki.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel