Războiul informaţional al Rusiei nu cunoaşte limite: „Suedia va ataca bazele militare rusești”

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

În luna decembrie a anului trecut mai multe publicaţii mass-media ruseşti, citând site-ul de propagandă şi fake news Avia.pro, au relatat că Suedia este gata să lanseze atacuri asupra bazelor militare ruseşti.

,,În ciuda faptului că participarea Suediei la conflictele armate din secolul trecut a fost destul de redusă, iar industria de apărare a țării este la un nivel relativ scăzut, televiziunea suedeză a anunțat că armata țării este gata să lovească bazele militare rusești folosind rachete cu rază lungă de acțiune, o declaraţie care a stârnit uimirea experţilor'', a susţinut, pe 18.12.2020, sit-ul rusesc de propagandă Avia.pro

„Nu se stie ce anume a provocat o atitudine atât de agresivă a Suediei împotriva Rusiei, dar orice provocare din partea Suediei va primi un răspuns imediat din partea Rusiei”, se mai precizează în articolul de pe site-ul Avia.pro.

News-r.ru, Profile Russia.com şi Top Day News.ru sunt doar câteva dintre site-urile care au preluat articolul scris de site-ul rusesc de propagandă Avia.pro – de precizat că acestă publicaţie scrie ştiri şi materiale care acoperă domeniul militar.

* Prin accesarea acestui link puteţi vedea toate publicaţiile ruseşti care au preluat informaţia de pe site-ul Avia.pro.

Pentru a construi naraţiunea mincinoasă cu privire la faptul că Suedia este gata să lanseze atacuri asupra bazelor militare ruseşti – fără a preciza care sunt acelea –  site-ul Avia.pro precizează în materialul său că sursa informaţiilor este portalul suedez de ştiri SVT.

Analizând şi traducând articolul de pe portalul suedez de ştiri SVT am ajuns la concluzia că nu se face nicio menţiune la faptul că Suedia este gata să atace baze militare ruseşti, ci este o menţiune la faptul că Riksdagul – Parlamentul Suediei – a aprobat o creștere cu 40% a bugetului pentru apărare, pentru perioada 2021-2025.

Citeşte şi: Acţiunile agresive ale Rusiei au determinat Suedia să majoreze bugetul pentru apărare cu 40%

Site-ul rusesc de propagandă Avia.pro a ales intenţionat să facă trimitere la portalul suedez de ştiri SVT, deoarece, articolul fiind în limba suedeză, deci mai greu pentru cititori să înţeleagă informaţia, i-a fost mult mai uşor să distorsioneze adevărul şi să construiască un fake news.

,,În viitor, Forțele Aeriene vor avea între 80-100 de avioane de luptă, atât vechiul model Gripen C / D, cât și 60 de avioane Gripen C în configurația Gripen E. Avionul trebuie, de asemenea, să fie echipat cu rachete cu rază lungă de acțiune pentru a angaja ținte terestre. O astfel de armă cu rază lungă de acțiune face posibilă lovirea unor baze din Rusia’’, susţine Avia.pro, făcând trimitere la portalul suedez de ştiri SVT.

În realitate, singura dată în care numele Rusiei este menționat în articolul de pe portalul suedez de ştiri SVT este atunci când sunt precizate caracteristicele noilor sisteme de arme pe care le vor cumpăra suedezii.

,,Astfel de arme cu rază lungă de acțiune oferă capacitatea de a lovi baze din Rusia”,  se precizează în articol.

Cu toate acestea, de la raza de acţiune pe care o au nişte sisteme de arme şi până la un atac asupra unui stat este cale lungă – sunt două aspecte diferite.

Mass-media rusă a speculat menţiunea de pe portalul suedez de ştiri SVT, transformând informaţia într-un fake news şi susţinând că suedezii sunt gata să lovească bazele rusești - fără niciun motiv.

Chiar dacă portalul suedez de ştiri ar fi menţionat clar că Suedia este gata să lanseze atacuri asupra bazelor militare ruseşti, presa rusă trebuia să vadă dacă aceasta este poziţia oficială a ministerului apărării din această ţară şi dacă informaţia se mai regăseşte şi în alte publicaţii mass-media, iar mai apoi să relateze informaţiile.

Dar, pentru Avia.pro a fost mult mai la îndemâna să genereze un fake news prin care să susţină că un stat care se afla în apropierea graniţelor Rusiei este dispus să atace bazele forţelor armate ruse.

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel