Războiul corvetelor pe uscat

Bogdan Chirieac |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV

4 corvete pentru România în valoare de 1,6 miliarde euro. Licitație internațională, cu toată lumea bună: Naval Group din Franța, Fincantieri din Italia, Damen din Olanda. Bastimentele cu pricina urmează a fi fabricate în România, toate trei companiile fiind proprietare sau venind în consorțiu cu șantiere navale românești.

Proceduri de licitație ce durează de ani de zile, lobby la nivel înalt, președinți de state, premieri, ambasadori, presiuni asupra guvernului de la București și asupra lui Liviu Dragnea. În final, Naval Group din Franța, de departe cel mai bine plasat, este desemnat, neoficial, câștigător. Fincantieri contestă în instanță și apoi își retrage contestația, fiindcă la nivel internațional cele două companii din Franța și Italia decid, practic, să fuzioneze, tocmai pentru a fi mai competitive pentru viitoarele proiecte. Când nimeni nu se mai aștepta, Damen revine în instanță cu constestația pe care și-a retras-o Fincantieri. Ca urmare, se mai amână și anunțul oficial, și plasarea ordinului de lucru, bugetul României având prevăzut 100 milioane de euro anul acesta pentru începerea lucrărilor.

Bătălia pentru corvete pare mai dură decât orice ipotetică confruntare cu corvetele rusești din Crimeea. Achiziția corvetelor s-a făcut prin licitație internațională. Toate corporațiile participante sunt cunoscute în domeniu și foarte onorabile. Industria românească va beneficia și ea de locuri de muncă și transfer de tehnologie. S-a întâmplat ca Naval Group, inclusiv echipamentele și armamentul ce vor fi furnizate de MBDA, să reprezinte cea mai bună ofertă pentru România. Inclusiv politic, nu doar economic și militar, oferta este satisfăcătoare.

Din cei 2% din PIB pe care România îi aloca Apărării - până acum numai prin încredințare directă și fără offset - principal beneficiar au fost Statele Unite. Fie că a fost vorba despre rachetele Patriot, fie despre avioanele F16, americanii au fost câștigători. Odată cu corvetele, primesc și europenii ceva.

Întrebarea este ce anume din legislația românescă este greșit, încât o licitație cu rezultate clare să fie amânată pe termen aproape nelimitat. Corvetele vor fi construite pentru a mai descuraja acțiunile Rusiei în Marea Neagră. Rezultatul licitației arată că, în UE, Olanda privește România cu cel puțin aceeași răceală cu care o face Moscova. Încă un pic și Italia, unde trăiesc peste 1 milion de români, ne-ar fi privit, la nivel politic, în același mod și asta fiindcă s-au permis influenţe politice la nivel înalt, în loc ca lucrurile să fie puse pe masă direct, în așa fel încât chiar și cei care au pierdut să fie convinși că licitația se câștigă sau se pierde strict pe oferta depusă, nu pe telefoanele primite de la președinți și premieri. Ar fi o modalitate simplă și directă prin care România ar începe să-și recapete prestigiul pierdut în Europa prin excesele așa-numitei lupte anticorupție.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel