Ravagii printre T-90M. Câte tancuri T-90 a pierdut până acum Rusia în Ucraina, considerate de ruși „cele mai bune din lume”

Darius Muresan |
Data publicării:
Tanc rusesc de tip T-90 în timpul paradei cu ocazia Zilei Victoriei în 2013. Foto: Vitaly V. Kuzmin via Wiki
Tanc rusesc de tip T-90 în timpul paradei cu ocazia Zilei Victoriei în 2013. Foto: Vitaly V. Kuzmin via Wiki

Tancul T-90M Proryv este considerat de ruși cel mai bun tanc principal de luptă din lume. Cu siguranță este însă cel mai bun produs al Rusiei la nivel de tancuri, exceptând desigur tancul „fantomă” T-14 Armata. Însă pierderile de T-90 sunt mari în Ucraina indiferent de cum vrea Rusia să mascheze acest lucru.

Recent Vladimir Putin a readus în discuție subiectul T-90M Proryv. Într-o discuție cu bloggeri militari, Putin a abordat inclusiv subiectul tehnicii de luptă și a făcut referire la T-90M.

„Azi putem spune că T-90M Proryv este cel mai bun tanc din lume. De îndată ce se aproapie de pozițiile adverse nimeni și nimic nu mai are nicio șansă în fața sa. Lovește extrem de precis de la o distanță mare și, de asemenea, dispune de protecție foarte bună”, preciza recent Vladimir Putin, citat de site-ul Defence Blog.

Nu sunt însă singurele referiri cu privire la T-90M, „cel mai bun tanc din lume”. Presa de propagandă din Rusia a promovat intens tancul, nu doar după invadarea brutală a Ucrainei, dar și înainte.

Cert e că T-90M e într-adevăr cel mai bun tanc, dar din arsenalul militar al Rusiei. Iar pierderile T-90M și chiar numeroasele momente în care aceste tancuri au fost capturate sunt destule, exitând imagini foto și video. Niciun cuvânt din partea lui Vladimir Putin despre aceste lucruri însă.

 

Câte tancuri T-90M Proryv a pierdut Rusia în Ucraina, considerate de ruși „cele mai bune tancuri din lume”

 

2. Tanc ruses... (tanc_t-90m-capturat_17435300.jpg)

Tanc rusesc T-90M Proryv capturat de ucraineni

Sursa menționată citează reputatul portal Oryx. Experții Oryx documentează pierderile înregistrate în războiul împotriva Ucrainei cu imagini foto și video.

Astfel, se pare că până în prezent Rusia a pierdut cel puțin 22 de tancuri T-90M în Ucraina. Potrivit sursei citate, estimările indică faptul că rușii aveau în dotare aproximativ 100 de astfel de tancuri în momentul în care au declanșat cea mai mare invazie din Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial.

De remarcat că în luna aprilie Oryx a arătat documentat că Rusia a „îngropat” cel puțin 2.000 de tancuri în cimitirul din Ucraina. Aproape toate tancurile de la începutul invaziei au fost distruse.

Analiza, deși diferă destul de mult față de estimările ucrainene (unii analiști susținând că Ucraina ar fi distrus cel puțin 3.500 de tancuri ale Federației Ruse până în martie 2023), arată totuși o situație dramatică pentru forțele ruse.

Multe dintre tancurile T-90M pierdute de ruși au fost capturate, ucrainenii prezentând imagini cu ele.

De partea cealaltă Rusia a prezentat săptămâna aceasta cu mare fast un tanc Leopard 2 și 4 blindate americane Bradley capturate. Moscova a anunțat și alte „capturi”. Lloyd Austin, secretarul american al Apărării, a comentat ironic precizând că rușii ne-au arătat aceleași 5 vehicule capturate de 1.000 de ori din 10 unghiuri diferite.

CITEȘTE ȘI: T-90M, cel mai modern tanc rus, ar putea ajunge în SUA unde va fi analizat. Rușii îi acuză de „trădare” pe cei care au permis captura

 

Despre T-90M Proryv, considerat de ruși „cel mai bun tanc din lume”

 

3. Tancul pri... (t_90m_proryv_3_38983700.jpg)

Tancul principal de luptă T-90M "Proryv-3"

Primul lot de tancuri modernizate T-90M Proryv/Breakthrough a intrat în dotarea forțele armate ruse în primăvara anului 2020. Astfel, T-90M Proryv este cel mai nou şi modern tanc pe care armata rusă îl are în dotare în acest moment.

Modelul T-90M 2017, de asemenea, poreclit Proryv-3 este o variantă modernizată a versiunii de export a tancului principal de luptă T-90MS ( Main Battle Tank - MBT), dezvoltată și proiectată de compania rusă Uralvagonzavod.

Modelul T-90M 2017 este îmbunătățit în termeni de protecție, mobilitate și putere la foc. T-90M a fost testat de armata rusă în timpul exercițiului militar Zapad-2017 care a avut loc în perioada 14-20 septembrie 2017.

Primele livrări ale tancurilor T-90M „Proryv" către forţele armate ruse au început în luna aprilie 2020. Testele finale ale tancului principal de luptă T-90M Proryv-3 au fost efectuate cu succes în februarie 2020. 

Conform informaţiilor disponibile în presa rusă, T-90M a primit o turelă nouă, care diferă de cea a modelului produs în serie. Un alt avantaj al ultimei variante de tanc T-90M este faptul că acesta poate face schimb de informaţii, în timp real, cu alte blindate sau vehicule militare, aflate pe câmpul de luptă.

Alte caracteristici: T-90M Proryv dispune de un tun de tip 2A46M-4 de 125 mm şi un încărcător automat; un nou sistem de ochire care poate lovi ţintele pe orice timp, ziua sau noaptea; are un blindaj compozit reactiv superior, similar cu cel al tancului rusesc T-14 Armata; designul modelului T-90M Proryv-3 2017 este similar cu toată familia T-90 MBT; un motor mai puternic, de 1.500 cai putere; poate atinge 60 km / h cu o autonomie maximă de croazieră de 550 km.

CITEȘTE ȘI: Încă un „succes” al industriei ruse: Rusia ar putea ajunge să cumpere tancuri T-72 de pe o linie de producție pe care a vândut-o în anii 1990

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel