Încă un „succes” al industriei ruse: Rusia ar putea ajunge să cumpere tancuri T-72 de pe o linie de producție pe care a vândut-o în anii 1990

Darius Muresan |
Data publicării:
Tanc iranian T-72S Shilden. Photo: Open source via Defence Express
Tanc iranian T-72S Shilden. Photo: Open source via Defence Express

Războiul brutal declanșat împotriva Ucrainei atârnă greu foarte greu pe umerii industriei ruse de apărare care ține cu mare dificultate pasul în ceea ce privește producția de echipamente militare, tancuri, muniție sau rachete. Drep dovadă Rusia devine tot mai dependentă de tehnica noului său aliat: Iranul.

În cursul zilei de ieri o amplă anchetă jurnalistică publicată de cei de la Sky News a arătat această dependență. Jurnaliștii britanici au obținut documente privind acordul dintre Iran și Rusia, care datează din septembrie 2022 și care vizează achiziționarea de muniție/

E vorba de 40.000 de obuze de artilerie de calibrul 122 mm, 14.000 de obuze de calibrul 152 mm,  proiectile de calibrul 125 mm, plus multe alte tipuri de proiectile și rachete. Interesant e că printre acestea se numără și muniție de 125 mm pentru T-72, e adevărat într-un număr mic.

Experții ucraineni de la Defense Express subliniază că acest tip de achiziție rusă din Iran e elocvent și, cred ucrainenii, nu e deloc exclus ca pe viitor să vedem chiar și o achiziție de tancuri T-72 pe care Rusia să o facă din Iran, în contextul pierderilor mari pe care le-a suferit în cele 15 luni de război împotriva Ucrainei.

 

Rușii ar putea cumpăra tancuri T-72 de pe o linie de producție iraniană pe care au vândut-o în anii 1990

 

2. Tanc irani... (t-72s-shilden_05405800.jpg)

Tanc iranian T-72S Shilden. Photo: Open source via Defence Express

În anii 1990, după prăbușirea URSS, Rusia a vândut Iranului licența pentru producția tancurilor T-72S Shilden.

Acestea au fost produse în cadrul complexului Dorud Bani Hashem Аrmored Industry din orașul iranian Dorud.

Ulterior iranienii au redus capacitatea de producție. Au fost fabricate în total cam 500 de tancuri T-72S. Deși numărul nu e impresionant, T-72S e în prezent coloana vertebrală forțelor terestre iraniene.

Iranul e angrenat totodată într-un proiect demarat în 2016 care vizează producția a unui nou tip de tanc, care are la bază T-72. E vorba de tancul Karrar. Teste a Karrar au fost făcute în 2021, dar nu există informații oficiale privind numărul de tancuri Karrar pe care iranienii le dețin.

Totuși, „pe această logică ne putem aștepta ca Rusia să înceapă în viitorul apropiat să cumpere tancuri T-72 fabricate tocmai pe linia de producție pe care Moscova a vândut-o iranienilor în anii 1990”, conchide materialul publicat de portalul ucrainean.

De remarcat că în luna aprilie reputatul portal Oryx a arătat documentat că Rusia a „îngropat” cel puțin 2.000 de tancuri în cimitirul din Ucraina. Aproape toate tancurile de la începutul invaziei au fost distruse.

Analiza, deși diferă destul de mult față de estimările ucrainene (unii analiști susținând că Ucraina ar fi distrus cel puțin 3.500 de tancuri ale Federației Ruse până în martie 2023), arată totuși o situație dramatică pentru forțele ruse.

Numărul estimat este de 1.950 de tancuri distruse, avariate grav sau capturate. Rusia a pierdut, pe lângă sutele de tancuri T-72 și T-80, și câteva zeci de T-90, cele mai moderne tancuri din dotarea Armatei sale (exceptând ”fantoma” T-14 Armata, care nu a fost încă văzut în luptele din Ucraina).

CITEȘTE ȘI: Dacă România sau Bulgaria cad, Rusia are drum liber până la Munchen/Berlin

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel