Rafale M al Franței „învinge” în cele din urmă F/A-18E Hornet al SUA. Bonus - India achiziționează încă 3 submarine Scorpene, alegere făcută și de România

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
Imagine concept a unui avion francez de tip Rafale M decolând cu ajutorul unei catapulte electromagnetice EMALS. Foto: General Atomics via Naval News
Imagine concept a unui avion francez de tip Rafale M decolând cu ajutorul unei catapulte electromagnetice EMALS. Foto: General Atomics via Naval News

India va achiziționa avioane de luptă franceze de tip Rafale M care vor echipa noul portavion indian INS Vikrant. Astfel, Franța „învinge” în cele din urmă competitorul american care a propus F/A-18E Super Hornet. Mai mult, India va achiziționa încă 3 submarine din clasa Scorpene, submarine pe care și România și-a manifestat intenția de a le achiziționa.

Ministerul Apărării din India, citat de Reuters, a aprobat achiziția a 26 de avioane de luptă Rafale M pentru Marina indiană și a trei submarine din clasa Scorpene. Rafale M e versiunea navală a avioanelor Rafale.

Achiziția are loc în contextul vizitei prim-ministrului Narendra Modi în Franța, potrivit unei declarații făcute de Rajnath Singh, ministrul Apărării de la New Delhi.

Premierul Modi se află începând de ieri într-o vizită de două zile la Paris unde are ca obiectiv aprofundarea legăturilor strategice între India și Occident. În acest sens, chiar cu ocazia Zilei Naționale a Franței - 14 iulie (Căderea Bastiliei) - premierul indian e așteptat să semneze o serie de acorduri majore pe plan militar.

 

Rafale M „învinge” în cele din urmă F/A-18E Hornet american

 

2. Un avion d... (rafale-m-franta-charles-de-gaulle_22386500.jpg)

Un avion de luptă francez Rafale M, pregătindu-se să decoleze de pe portavionul Charles de Gaulle. Foto: Marina Franței

Acordul dintre Franța și India vizează achiziția a 26 de avioane Rafale M, inclusiv patru pentru antrenament. Acestea vor opera pe noul portavion indian INS Vikrant. Vor fi achiziționate și trei submarine suplimentare din clasa Scorpene care vor fi construite de francezii de la Naval Group în colaborare cu compania navală indiană Mazagon Dock (MAZG.NS).

Potrivit sursei citate valoarea contractului este de 800 de miliarde de rupii, adică 9,75 miliarde de dolari. Guvernul indian nu a precizat oficial însă nicio estimare a achiziției.

Alegerea Indiei aduce o victorie importantă a Rafale în fața avioanelor americane, după mai multe licitații internaționale în care avioanele franceze au pierdut în fața celor americane.

DefenseRomania a scris încă din luna decembrie a anului trecut că Rafale M are câteva avantaje importante în fața F/A-18E americane, fiind marele favorit pentru a echipa noul portavion indian INS Vikrant.

Însă marea bătălie se va da pe programul indian MRFA (Multi Role Fighter Aircraft), o licitație pentru nu mai puțin de 114 avioane de luptă la un cost estimativ de 15 miliarde de dolari!

Aici americanii intră în competiție cu F-21 al Lockheed Marin. Există și alte companii care se uită spre acest program, precum Saab cu Gripen sau grupul Airbus cu Eurofighter Typhoon, precum și rușii cu MiG-35 și Su-35.

Francezii vor intra desigur în această competiție cu Rafale. 

 

Bonus - 3 submarine Scorpene, alegerea făcută și de România

 

3. Un submari... (scrorpene-india_78162000.png)

Un submarin indian din clasa franceză Scorpene. Foto: Forțele Navale Indiene

Pe lângă cele 26 de Rafale M - versiunea pentru Forțele Navale a avioanelor franceze -, India va achiziționa suplimentar 3 submarine Scorpne. New Delhi achiziționase inițial 6 astfel de submarine franceze.

Recent, Parlamentul României a aprobat achiziția a două submarine Scorpene produse de gigantul francez Naval Group. Potrivit documentelor oficiale, România va achiziționa și două nave vânătoare de mină second hand dar modernizate prin intermediul unui acord G2G (guvern la guvern) cu Marea Britanie. 

În ceea ce privește submarinele, programul se va derula pe o perioadă de 8 ani iar valoarea estimativă este de 2 miliarde de euro.  România va cumpăra două submarine franceze de tip Scorpene.  

CITEȘTE ȘI: Drumurile României și Poloniei privind submarinele s-ar putea „despărți”. Polonezii ridică ștacheta și vorbesc în premieră de submarine nucleare

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel